TASZ: Ne lehessen ilyen könnyen másik szavazókörbe átjelentkezni!

2014. január 08. 12:27

A névjegyzékekkel kapcsolatos internetes kérelmezési eljárás átalakítására szólította fel a TASZ a Nemzeti Választási Irodát. A jogvédő szervezet szerint visszaélésekre ad lehetőséget, hogy interneten, személyazonosítás nélkül lehet kérni a másik szavazókörbe való átjelentkezést.

2014. január 08. 12:27

Jelenleg a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani interneten. Így bárkinek lehetősége van a lakcímkártyán lévő néhány személyazonosító adat birtokában arra, hogy az interneten bármiféle személyazonosítás nélkül valaki más nevében névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket nyújtson be – hangsúlyozták közleményükben.

Az alapvető személyi adatokat sok élethelyzetben kell megadni másoknak, a személyi azonosítót pedig az elmúlt évek akármelyik népi kezdeményezésekor vagy népszavazási aláírásgyűjtéskor megszerezhették. Az adatokat az ajánlóíveken is könnyű megszerezni, de ezeket az információkat például egy ingatlan adásvételi szerződésének megkötésekor is megadják – sorolták azokat a lehetőségeket, amikor mások is megtudhatják valakinek a személyes adatait.

Márpedig a személyazonosítást nélkülöző eljárásban a megfelelő adatokhoz hozzájutva bárki felvételét lehet kérni a nemzetiségi névjegyzékbe, így „a csalás áldozatául esett” választó nem szavazhat az országgyűlési választáson a pártlistára – hívta fel a figyelmet a jogvédő szervezet, jelezve, hogy a lakóhely szerintitől eltérő szavazókörbe való átjelentkezést ugyanígy más nevében is lehet majd kérelmezni, akár egy több száz kilométerre lévő szavazókörbe.

A TASZ rámutatott, hogy a levélben történő kérelmezéssel ellentétben az interneten még az utolsó pillanatban is leadhatók kérelmek, így ha valakinek az utolsó pillanatban kezdeményezik nemzetiségi adatai módosítását, vagy az utolsó pillanatban jelentkeztetik át, esélye sincs tenni annak érdekében, hogy ne sérüljön a választójoga.

A TASZ mindezek miatt arra szólította fel a Nemzeti Választási Irodát, hogy a személyazonosítást nélkülöző internetes kérelembenyújtási lehetőséget azonnali hatállyal szüntesse meg.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2014. január 11. 00:23
Ehhez akkora, százezrekre kiterjedő szervezkedésre lenne szükség / a rengeteg adat megszerzése, másik szavazókör adatai stb./, amire még a félnótás pártja meg a szocik együttesen sem lennének képesek.
Csigorin
2014. január 08. 17:24
Korszakalkoto otletem van: ha ez internetes es utolso pillanatban is lehet es par kattintas az egesz, akkor miert is nem csinalnak egy adatbazist, aztan a szavazokorletes Mancika mikor megjelensz beregisztral hogy te ebben es ebben a korletben leszavaztal. Utana ha mesz a szomszed keruletbe, az ottani Mancikanal besipol a gep hogy hello, egyszer volt budan kutyavasar. Olyan bonyolult lenne ez a 21. szazadban? Parmillio valasztopolgarra? Egy komolyabb cegnek vannak ekkora adatbazisai...
NeMá
2014. január 08. 17:22
Ha jól értem a TASZ most arra kéri a kormányt jogot korlátozzon? Aztán ha megfogadná akkor meg azért nyivákolhasson? Nevetséges!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!