Színesfémlopások: életfogytiglan a közérdekű üzem megzavaróinak?

2014. február 03. 15:40

Akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lenne a jövőben az, aki súlyosan megzavarja egy közérdekű üzem működését. Az ezt kezdeményező fideszes Boldog István a színesfémlopásokkal indokolta a parlamentnek hétfőn benyújtott előterjesztését.

2014. február 03. 15:40
A kormánypárti politikus alapesetben – a jelenleg hatályos egytől öt évig helyett –öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a büntető törvénykönyvben (Btk.) azt, aki jelentős mértékben megzavarja egy közérdekű üzem működését. Akik csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követik el tettüket, tizenöt évet is kaphatnának, a mostani maximum nyolc év helyett. Boldog István javaslata a legsúlyosabban, tíztől húsz évig terjedő vagy akár életfogytiglani szabadságvesztéssel azokat büntetné, akik fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva zavarják meg egy közérdekű üzem működését. Jelenleg a büntetési plafon tíz év. A Fidesz képviselője kimondaná a Btk.-ban, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarójával azonosan kell büntetni azt, aki ebben közreműködik.
 
Boldog István javaslata indoklásában azt írta: az elmúlt években többször is megrongáltak az országban vasúti átjárókat, jelzőlámpákat, közszolgáltatási berendezéseket úgy, hogy ellopták a vezetékeket, alkatrészeket. A tolvajok a megszerzett színesfémet eladták – folytatta –, a lopással és a rongálással a vasút- és közlekedési társaságoknak, a közszolgáltatóknak és az államnak kárt okoztak, a közlekedésben részt vevők biztonságát pedig veszélyeztették.
 
Szerinte a jelenlegi büntetési tételek nem arányosak a bűncselekmény társadalomra való veszélyességével, ezért javasolta a Btk.-szigorítást. „Mivel közérdekű üzem megzavarásának eredménye azonos vagy súlyosabb lehet egyes terrorcselekmények elkövetése által megvalósított eredménynél, így a legsúlyosabb minősített esetben indokolt a terrorcselekménnyel azonos büntetés kiszabása” – írta a kormánypárti politikus. A Btk.-módosítás a kihirdetését követő napon lépne hatályba.
 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. február 03. 20:44
Ez is jó ötlet, bár nekem a kézlevágás jobban tetszik, minek etessük élete végéig az ilyen szemetet...
kuwiq
2014. február 03. 19:01
Erre várunk évek óta!!!
Akitlosz
2014. február 03. 18:32
Már megint a szokásos álmegoldás. Nem a büntetésii tételekkel van probléma, hanem azzal, hogy nem kapják el a színesfém kereskedőket. Ezeknek a színesfém kereskedőknek jó politikai és jogi kapcsolataik vannak. Itt van a nem régen lekapcsolt győri banda. Azért és csak azért fogták el őket, mert már külföldi országokra is átterjedt és szemet szúrt a ténykedésük, azaz Magyarországnak már diplomácia problémái akadtak a színes fém maffiából. Az a banda már az 1990-es évek elején is ezzel foglalkozott, ami közismert volt már akkor is Győrben mégsem tett egyik hatalom sem ellenük semmit. Ügyvédjük ugyanaz a sztárügyvéd, aki a fideszes Lázár Jánosnak és a fideszes győri polgármesternek osztogat "tanácsokat", a fideszes polgármester meg is jelent a maffia buliján. Azaz teljesen nyilvánvaló, hogy jó kapcsolatok nélküli alvilági bűnszervezetként nem tudtak volna két évtizedig ügyködni. Csak azért léptett fel végre ellenük a magyar állam, mert már Szlovákiára és Csehországra is kiterjesztették a ténykedésüket és ez már a magyar államnak kényelmetlen nemzetközi bonyodalmakat okozott. Ha ezt nem teszik, megmaradnak Magyarországon, akkor még ma is "kereskednének" a színes fémmel. S persze az is nyilvánvaló, hogy nem a cigányoknak volt mindehhez ennyi eszük, fehér ember ügyvédek, közgazdászok politikusok segítsége nélkül ez így nem működhetett volna. Lehetne fenyegetni karóba húzással is, ha úgysem kapják el a tetteseket. Ez csak a választóknak szóló porhintés, az állami összefonódású maffia soha nem fogja üldözni saját magát önként, lásd a győri maffia esetét, csak így, ha már túl nagyra nőnek, s túl kényelmetlenné válnak. A politikusoknak persze hajuk szála sem fog görbülni, elvégre nem tilos ugyanazt az ügyvédet alkalmazniuk, mint maffiának, s maffiózókkal bulizni sem tilos.
kispufi
2014. február 03. 17:04
na mibe, hogy lesz ebből még petíció és nyílt levél, aláírói között a heller-konrád-parti nagy szentháromsággal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!