Nem ismeri el az azonos neműek házasságát a norvég államegyház

2014. április 16. 22:22

Továbbra sem köthetnek templomi esküvőt a melegpárok a norvég evangélikus államegyház szinódusának döntése szerint, habár a püspökök többsége támogatta volna a lehetőséget.

2014. április 16. 22:22

Megtagadta a norvég evangélikus államegyház az azonos nemű pároktól az esküvői szertartást. 

A Kristiansandben ülésező, 116 tagú norvég evangélikus szinódus résztvevői közül 51-en szavaztak a meleg párok templomi esküvői szertartása mellett, és 64-en ellene – írja a pravoslavie.ru. 54-en szavaztak úgy, hogy a lelkészek megáldhatják a már civil házasságot kötött melegpárokat.

A kérdés 2013 októberében került napirendre a norvég lutheránus államegyházban, amikor is a 12-ből 8 püspök kijelentette, hogy részükről engedélyeznék a meleg párok templomi esküvőjét.

Az ellenzők egyik vezére, a More-i püspök, Ingeborg Midtomme elégedett a döntéssel, ám a norvég melegszövetség vezetője, Bord Nulund csalódottságának adott hangot, aki ugyanakkor hozzátette, hogy pár éve még esély sem lett volna rá, hogy ennyien támogassák a melegkapcsolatok megáldásának lehetőségét, tehát a jövőben még a mostani döntés is változhat – reménykedik Nulund.

A norvég törvényhozás 1993-ban tette lehetővé az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, 2009-ben pedig az állami házasságot is lehetővé tették a számukra, az örökbefogadás lehetőségével együtt.

A közelmúltban egyébként Ausztrália és India vezette be a semleges nemet.

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
régilaci
2014. június 09. 07:48
Le a kalappal a norvég evangélikusok előtt!
kgyula
2014. május 12. 19:10
"...a norvég melegszövetség vezetője, Bord Nulund csalódottságának adott hangot" Sosem fogom megérteni, miért fontos nekik Isten áldását kérni, amikor köpnek az isteni parancsra. (???)
sersem3
2014. április 17. 22:04
Húbazeg! Ez most szíven ütött! Bojkott a norvég sósheringre!
drkovax
2014. április 17. 17:45
Pedig úgy van. Nincs semmiféle "állam és egyház szétválasztása" fétisük ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!