A Nemzeti Levéltárat illetik a szocialista pártok iratai

2014. június 12. 09:33

Elutasította a Kúria a Politikatörténeti Intézet (PTI) felülvizsgálati kérelmét, így a Nemzeti Levéltárhoz kerül az a több száz folyóméternyi állampárti dokumentum, ami az 1944-89 tartó időszakból származik. A PTI kártérítést követel.

2014. június 12. 09:33

A Kúria elutasította a Politikatörténeti Intézet (PTI) felülvizsgálati kérelmét, ezért a Nemzeti Levéltárhoz kerül a PTI-nek az összes anyaga, ami az 1944 és 1989 közötti időszakból származik. Ez a PTI anyagának kétharmadát jelenti. A több száz folyóméternyi dokumentum a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint más baloldali politikai és társadalmi szervezetek, szakszervezetek iratanyagát tartalmazza – írja a Népszabadság.

A PTI-től azért kerül át a Nemzeti Levéltárhoz az anyag, mert a kormány 2012-ben rekvirálta az anyagot a levéltári törvény módosításával. Az Alkotmánybíróságot többen is megkeresték jogszabályváltozás miatt és arra hivatkoztak, hogy az alaptörvénnyel ellenes a kisajátítási eljárás. Azonban mielőtt az Ab állást foglalhatott volna az ügyben, a levéltári törvény vitát kiváltó passzusát a kormány átemelte az alaptörvénybe.

A 2009 óta közhasznú nonprofit kft.-ként működő PTI főigazgatója, Földes György szerint a Parlamentnek a döntéssel az volt a célja, hogy ellehetetlenítse baloldali kutatóműhely működését. Az intézet állami támogatást 2010 óta nem kapott, a levéltári anyag megcsonkítása a kutatómunkára mér hatalmas csapást. A PTI szerint kisajátítás történt, azonban olyan esetekben az államosított vagyonért kártalanítás jár, így az intézet több mint egy milliárd forint kártalanítást követel az államtól egy strasbourgi perben, ami fedezné az anyag eddigi tárolás költségeit, valamint annak kutathatóvá tételét.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. június 12. 15:10
A legutolsó cetliig. (Baromi sokba került ez a nemzetnek)
polnemkor
2014. június 12. 14:55
Egy kis olvasnivaló a történethez: http://mnl.gov.hu/bal_menusor/hasznalat/kutatas/iratanyag_leirasa/magyar_dolgozok_partja_es_magyar_szocialista_munkaspart_iratai.html "Az állampárt utolsó, 1989. október 6-10. között megtartott XIV. Kongresszusán kimondták az MSZMP feloszlatását, és új pártként megalakult a Magyar Szocialista Párt. A két párt szerveinek tevékenysége során keletkezett és megőrzésre érdemesített iratokat a központi pártarchívumban és az 1960-as évek elején a fővárosi és a megyei pártbizottságok mellett felállított pártarchívumokban helyezték el. Az iratkezelés során határozott különbséget tettek a párt tevékenysége során keletkezett és archívumba valónak minősített, illetve a "csak a napi munkához szükséges", selejtezhető iratanyag között. A selejtezés a KB Pártgazdasági és Ügykezelési Osztálya, valamint a Párttörténeti Intézet által közösen készített "Mintajegyzék" alapján történt. A központi archívum az 1948-ban alapított Párttörténeti Intézet szervezeti egységeként működött az MSZMP vezető testületeinek közvetlen felügyeletével. Az archívumokba bekerülő iratanyag kezelése és kutatása egységes és részletes munkautasítások szerint történt. Mivel az archívumokat a párt belső hierarchiájának szerves részeként kezelték, ezért a művelődési tárca szakmai felügyelete nem terjedt ki rájuk. Az iratanyag rendszerezésében a proveniencia elve érvényesült. Fondon belül fondcsoport, később csoport elnevezéssel állagokat, ezen belül őrzési egységeket alakítottak ki. Az iratanyag kezelésében és felügyeletében az 1990. évi rendszerváltozás után történt lényeges változás. Az 1991. évi LXXXIII. tv. állami tulajdonná nyilvánította a volt állampárt iratait. Ennek következtében az MDP és MSZMP központi, budapesti és Pest megyei iratai a Magyar Országos Levéltár, míg a többi megyei pártszerv iratai az illető megyei levéltár őrizetébe kerültek. A budapesti és Pest megyei pártiratokat külön rendelet alapján vette át az Országos Levéltár. Az utóbbiakat később a BFL ill. a Pest Megyei Levéltár átvette."
luga
2014. június 12. 13:04
Most aztán gyorsan össze kell szedni minden maradék iratot, mert véletlenül a zúzdában kötnek ki.
kurbitalis
2014. június 12. 10:12
Tudod, Rasid a liberálkommunista főszabályt: nekik minden jár. Nekem az sem tetszett, hogy Kenedi János kurkászott az ügynókdossziék között! Nálam a főszabály: soha ne bízz a liberálisban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!