Benyújtotta a kormány a devizahiteles javaslatot

2014. június 27. 14:52

Benyújtotta a kormány pénteken az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot a Kúria jogegységi határozata alapján rendezésre szoruló kérdésekről. A bankoknak az árfolyamrés miatt a hatálybalépés után kilencven napon belül kell elszámolniuk az ügyfelekkel. Az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelensége mellett vélelmet állít fel a javaslat, így a bankoknak kell perelni és bizonyítani, hogy tisztességes feltételeket alkalmaztak.

2014. június 27. 14:52

Trócsányi László igazságügyi miniszter jegyzi a kormány devizahiteles javaslatát, melynek hatálya a törvény hatálybalépését megelőzően létrejött hitelszerződésekre terjed ki, és nemcsak a deviza alapú hitelekre, de az olyan forint alapú hitelekre is, ahol a bankok az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét kötötték ki az ÁSZF-ben. A végtörlesztőkre viszont nem fog vonatkozni a szabályozás. A törvény célja a Kúria június közepén meghozott jogegységi határozatában foglaltak érvényre juttatása.

Ebben a jogegységi határozatban a Kúria csak az árfolyamrésről mondta ki általános jelleggel, hogy tisztességtelen, és helyette a MNB árfolyamait kell alkalmazni. A törvényjavaslat ennek megfelelően úgy rendelkezik, hogy a hatálybalépést követő kilencven napon belül el kell végezniük az átszámítást.

Az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban a jogegységi határozat egy korábbi kollégiumi véleményre hivatkozik, amely hét feltételt határozott meg annak kritériumaként, hogy mikor tisztességes az egyoldalú szerződésmódosítás. Ezeket veszi át a törvényjavaslat is, eszerint az egyoldalú szerződésmódosításhoz szükséges, hogy a kikötés egyértelmű legyen, tételes ok-lista alapján történjen, és az ebben foglaltak valóban kihassanak a költség vagy kamat mértékére. Emellett többek között az is követelmény, hogy a fogyasztónak lehetősége legyen a szerződés felmondására a számára hátrányos módosítás esetén, valamint ha az ok-listában meghatározott okok alapján a fogyasztó javára történő szerződésmódosításnak is helye legyen.

Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó kikötés tisztességtelenségét a törvényjavaslat vélelmezi: ez azt jelenti, hogy a bankoknak kell perelni, méghozzá nem az ügyfeleket, hanem az államot, és bizonyítani, hogy a kikötés megfelelt a fenti feltételeknek. Erre, és az ÁSZF-ek ezzel kapcsolatos vizsgálatára a hatálybalépést követően harmincnapos jogvesztő határidőt ír elő a javaslat. A bíróságnak a perben soron kívül kell eljárnia és az eljárás idejére az egyoldalú szerződésmódosítás vagy az árfolyamrés miatt indult egyedi pereket a bíróságok fel kell, hogy függesszék.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2014. június 28. 17:18
Nagyon sokáig talán 205 CHF/Ft jobb volt egy alapú hitel mint egy államilag támogatott forinthitel. Jöttek is a lányomhoz a hitelügynökök, hogy végtörlessze a támogatott forinthitelét és váltsa ki a alapú hitellel. Nem tanácsoltam neki. Ha én meggondoltam, hogy hosszútávon nem lehet jó, és nem mentem bele, akkor az állam most az én adómból egy fillért ne költsön rájuk. Pereskedjenek Strassburgig!!!!!
tapsihapsi
2014. június 28. 17:17
Én is felveszek majd hitelt utána követelem hogy ne kelljen visszafizetenem... :DDDDD
Stadionban láttalak meg
2014. június 28. 16:16
Burmann " mint ahogyan arról is lehet vitatkozni, hogy az állam tartozik-e felelősséggel egy korábbi kormány ellenőrző szerveinek bűnös mulasztásaiért, " Teljesen nyilvánvaló hogy jogilag felelős az állam, a jogfolytonosság miatt a mindenkori kormány egyetemlegesen felel, mivel a PSZÁF - ami 100%-ban állami szerv - 6-7 évig semmit sem tett, pedig csak ez az egy dolga van hogy ellenőrizze a bankokat Az más kérdés hogy az akkori vezetőket - El Qró, Veres, Libatolvaj - bíróság elé kell állítani, teljes vagyonelkobzás és letöltendő
basatu
2014. június 28. 14:36
Kis kiegészítés,az első fidesznyik kormány laza szabályozással engedéjezte a devizahitelrendszert a bankoknak,nem véletlenül mert ők is könnyen kaptak ebből a hitelformából.Persze arra nem gondoltak hogy a forint a leépülő gazdaság,az ország eladósodása miatt óriási mértékben inflálódott,ezt tetézte még az a banki trükk is hogy nem középértéket vettek alapul a deviza átszámításoknál,ez és a forint sorozatos bedőlése annyira megterhelte az adósok pénztárcáját hogy sokan fizetésképtelenné váltak ill.annyi késedelmi pótlékot vertek rájuk hogy sokan elvesztették a lakásukat ,ingatlanukat,mindenüket. A fentieket wsúlyosbította a behajtócégek harácsolása,és az árverések hiénáinak trükkjei,amelyek már büntetőjogi kategóriába tartoznak.Tehát a kormány ha valóban segíteni akar a bajbajutottakon akkor ezt az oldalát is vizsgálni kell és hatékony törvényekkel és büntewtésekkel kell súlytani a törvénysértő hiénákat is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!