Érvénytelen a Budapesti Ügyvédi Kamara választási eredménye

2014. június 26. 11:08

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön formai okok, a szavazatszámlálás szabályainak megsértése miatt megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara februári választásának eredményeiről szóló határozatokat.

2014. június 26. 11:08

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara februári választásának eredményeiről szóló határozatokat. A törvényszék a szavazatszámlálás szabályainak megsértése, formai okok miatt semmisítette meg a választási eredményt.

A köztestület február 21-ei tisztújító szavazásán az 5533 választásra jogosultból 2442-en jelentek meg, ami 44 százalékos részvételi arányt jelentett. A szavazólapokon lévő több százezer adat manuális feldolgozása öt napig tartott. Közben a szavazatszámláló bizottság tagjai hazamentek, telefont és internetet használtak, holott a választási szabályzat szerint a szavazatszámlálás alatt tilos az ilyen eszközök használata.

A kamara szerint a bizottsági tagok képtelenek egyhuzamban ilyen sok adat feldolgozására, a szabály betartása kivitelezhetetlen, és a normasértés olyan csekély súlyú, hogy az nem vezet az eredmény megváltozásához. A bíróság szerint ugyanakkor sérült a választási szabályzat, alkalmazni kellett volna a szavazatszámlálásra vonatkozó eljárási szabályokat. A bíróság szerint nehéz meghatározni, hogy a kamarai önszabályozás tiszteletben tartása mellett mennyire avatkozhat be a kamara működésébe a bíróság, de ellenőriznie kell, hogy a jogszabályok, valamint a maga vagy a Magyar Ügyvédi Kamara által hozott szabályok szerint működik-e. A bíróság szerint erősebb jogi érdek fűződik a választási szabályzat tiszteletben tartásához, mint a fizikailag betarthatatlan szabályok mellőzéséhez.

A bíróságnak a normasértés megállapításkor szankciót is alkalmaznia kellett, meg kellett semmisítenie a határozatokat. 

Az ítélet kihirdetése után Hegedűs László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese újságíróknak elismerte, hogy rossz a választási szabályzat, „nem teljesen naprakész” és nem alkalmas a mintegy hatezer ügyvéd szavazásának lebonyolítására. Kiemelte: a bíróság szerint a választás szabályos volt, az eredménye nem megkérdőjelezhető, és az is tény, hogy a bíróság rámutatott alaki hiányosságokra, ám ezek – mondta – nem eredményezik, hogy a választást újra meg kell tartani. Majd esetleg újra át kell számolni a szavazatokat, csak erről van szó – közölte.

Réti László, a BÜK újraválasztott elnöke az Indexnek azt mondta: a bíróság kizárólag formai okokból semmisített meg néhány határozatot, viszont kimondta, hogy a kamara nem sértett törvényt, és a szavazás is szabályos volt. Az ítélet pontos következményeiről nem tudott tájékoztatást adni, de szerinte legsúlyosabb esetben is csak újra ki kell hirdetni az eredményt.

A szavazás eredménye szerint újabb négy évre Réti Lászlót választották meg a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökévé. A februári tisztújítást meglepően éles kampány előzte meg, az Ügyvédi Összefogás a kamara teljes megújítását tűzte ki célul, végül azonban elbukták a tisztújítást. Hét tagot tudtak juttatni a 33 tagú elnökségbe.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2014. június 26. 18:09
Nem kéne a szavazatszámláló bizottság ellen etikai vizsgálatot indítani?
Riwen
2014. június 26. 18:09
Engem csak az szomorít el, hogy az Ön szavazata pont annyit ér, amennyit az enyém. Mindenesetre ez a szép a demokráciában...
Az állam számonkérhető,a cégek nem!
2014. június 26. 18:09
a magyar jogász legalább 60 éve egy KÓKLER KORRUPT GECI banda
szajjan
2014. június 26. 15:32
"Hegedűs László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese újságíróknak elismerte, hogy rossz a választási szabályzat, „nem teljesen naprakész” és nem alkalmas a mintegy hatezer ügyvéd szavazásának lebonyolítására." Akkor mire alkalmas egy szabályzat???? Suszter meg lyukas cipőben jár. Itt maradt a szabályzat abból a daliás időkből, amikor az ügyvéd munkaközösségek vezetők nagyrésze spicli volt, és 700 ügyvéd dolgozhatott Budapesten. Ma meg hatezer. Az ügyvédi kamara nem tudott megújulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!