Alkotmányellenesek a három csapás halmazati szabályai

2014. július 08. 11:51

Alkotmányellenesek a büntető törvénykönyv három csapás elnevezésű rendelkezésének halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak, vagyis nem mérlegelhet a büntetéskiszabás során – mondta ki az Alkotmánybíróság keddi határozata.

2014. július 08. 11:51

A Btk. úgynevezett három csapás szabály egyes rendelkezései miatt a Fővárosi Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék fordult az Alkotmánybírósághoz. A bírói indítványokban kifogásolt szigorúbb halmazati szabályok értelmében, ha valaki legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el, és azokat egy eljárásban bírálják el, akkor a legsúlyosabb cselekmény büntetési tételének felső határa a kétszeresére emelkedik. Amennyiben ez meghaladná a húsz évet, vagy egyébként a halmazatban lévő cselekmények közül valamelyik életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, akkor életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni.

Az Alkotmánybíróság megállapította: sérti a jogbiztonságból fakadó kiszámíthatóság és előreláthatóság követelményét, hogy a kifogásolt rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy a legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövető terheltek esetében azonosak legyenek a büntetéskiszabás körülményei.

Az Alkotmánybíróság a vizsgált rendelkezésnek azt a fordulatát is alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, amely bizonyos esetekben kötelezővé teszi az életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását. Ellentétes ugyanis a jogállami büntetési rendszer alkotmányossági kritériumaival, hogy a szabály nem teszi lehetővé a bíróságok számára, hogy minden bűncselekményt a tényleges súlyuk szerint értékeljenek. Ezért az érintett rendelkezéseket a határozat 2013. július 1-re visszamenő hatállyal megsemmisítette.

A felülvizsgálat kizárólag a büntetéskiszabást érinti, amelynek következtében a bíróságoknak az alaptörvény-ellenesnek nyilvánított szigorúbb halmazati büntetéskiszabási rendelkezések helyett az általános és a különös rész megfelelő szabályainak alkalmazásával kell újra rendelkezniük a büntetőjogi jogkövetkezményekről. Az Alkotmánybíróság határozata alapján tehát egyetlen büntetés sem szakad meg automatikusan, illetve egyetlen büntető ügyet sem kell újratárgyalni.

Az Alkotmánybíróság közlemény hangsúlyozza, hogy ennek az ügynek nem az erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó, ún. „három csapás” szabály, hanem csak a halmazati büntetés súlyosításával összefüggő jogszabályi rendelkezések alkotmányosságának vizsgálata volt a tárgya.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. július 11. 12:10
nem kell bunozni, es nincs ilyen gondja az embernek.
Ángyán Páván
2014. július 11. 12:10
Már megérte az urnákhoz járulni. :D
A helység galagonya
2014. július 11. 12:10
Az igazi 3 csapás: Orbán, Áder, Kövér.
tunde04
2014. július 11. 12:10
Boltos! ez úgy működik, h ha 2x vízipisztollyal kiraboltál egy bankot, akkor tudnod kell, h ha harmadszor is megteszed, akkor a balástyai rém mellé kerülsz, és nem lesz felülvizsgálat. és van mérlegelési lehetőséged, csak nem a bűncselekmény után, hanem előtte. eldöntheted, h még egy bankrablás, vagy a rémmel való együtthálás. mondd! te melyiket választanád?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!