Három csapás: enyhébb büntetések jöhetnek az Ab-döntés miatt

2014. július 09. 22:08

Több elítélt is enyhébb büntetésre számíthat az Alkotmánybíróság döntése miatt, amellyel megsemmisítette a Btk. úgynevezett három csapás-rendelkezéseinek büntetéskiszabási szabályait. Az ügyeket nem fogják újratárgyalni, csak a büntetés mértéke változhat, ez is csak az elítélt előnyére.

2014. július 09. 22:08

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Btk. úgynevezett három-csapás szabályainak egy részét. Ennek értelmében alkotmányellenes, hogy a három erőszakos bűncselekményt elkövetőre szigorúbb halmazati büntetést kell kiszabni, bizonyos esetekben életfogytiglant.

A döntés nyomán az ítéleteket felül kell vizsgálni, ez azonban nem jelenti azt, hogy újra kellene tárgyalni az ügyeket – mondták a Hír TV által megkérdezett szakértők. Az Ab-döntésnek a büntetőjog felelősségre nincs kihatása és automatikusan enyhítést sem von maga után. A rendkívüli perorvoslati eljárást majd az ügyésznek kell kezdeményezni.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Ab-döntésről úgy nyilatkozott: figyelik majd az ítéleteket, és ha úgy látják, hogy nem érvényesül a kormány szándéka, akkor újabb alkotmányos megoldást keresnek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Riwen
2014. július 10. 17:09
Még midig a halálbüntetést javaslom bevezetni az erőszakos többszörös visszaesők, illetve a Btk. 81. § (4) bek. alkalmazása esetén. Gazdasági szempontból egészen egyszerűen nem éri meg életben tartani ezeket. Persze ha a család fizeti a napi 8-9 ezer forintot, amelyet az ellátásukra kell költeni, akkor tőlem rohadhatnak életük végéig a fegyházban. Az AB persze megint rossz döntést hozott, nevetséges volt a indoklás is, na de ez Magyarország...
Apáczai
2014. július 10. 13:58
Halállal a libatenyésztő lakol nálunk. Bajnai sokat tudna erről mesélni... Aki direktben gyilkol annak elég az ejnyebejnye is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!