Romagyilkosságok: a katonai elhárítás emberei ellen is vádat emelhetnek

2014. október 03. 10:04

Vádelőkészítő szakba lépett az a katonai nyomozás, ami a romagyilkosságok ügyében történt mulasztások miatt indult. Az ügy hátterében az áll, hogy a romagyilkosságok miatt tizenhárom év fegyházra ítélt Csontos Istvánt korábban a Katonai Biztonsági Szolgálat beszervezte.

2014. október 03. 10:04

Október végéig dönteni fog az ügyészség a romagyilkosságok kapcsán hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított négy katona elleni vádemelésről, miután vádelőkészítő szakba lépett az emiatt indult katonai nyomozás – írja a Magyar Hírlap. A lapnak az ügyészség szóvivője nem árult el több részletet, sem a gyanúsítottak kilétét, mivel minősített ügyről van szó.

Feltételezések szerint az ügy középpontjában a Katonai Biztonsági Szolgálat felelőssége állhat, amely korábban beszervezte Csontos Istvánt, akit a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjaként tizenhárom év fegyházra ítéltek. A büntetőeljárás során viszont a szolgálat, és Csontos tartótisztje, H. Ernő is tagadta a kapcsolatot – ezért eljárás is indult hamis tanúzás miatt.

Az ügyre akkor derült fény, mikor a 2010-es kormányváltás során Hende Csaba honvédelmi miniszter leváltotta a Katonai Biztonsági Hivatal teljes vezetőségét. Egy 2010 szeptemberében készült vizsgálati jelentés szerint a hivatal korábbi vezetői, Kovácsics Ferenc és helyettese, Hamar Ferenc súlyos szakmai és etikai hibákat követtek el az ügyben. H. Ernő több hibát is vétett a Csontossal való kapcsolattartásban: Csontos sokat tudott róla és járt a lakásán is. Az ügyben érintett többi közép- és felsővezetőt már korábban eltávolították a hivatalból.

Korábban kiderült az is, hogy a romagyilkosságok egyik elkövetőjét, Kiss Istvánt már megfigyelés alatt tartotta a Nemzetbiztonsági Hivatal, azonban nem hosszabbították meg a megfigyelését, holott erre lett volna ok.

A romagyilkosságok ügyében lefolytatott elsőfokú büntetőeljárás iratai augusztus végén érkeztek meg a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre, amelynek ettől kezdve hatvan napja van, hogy döntsön a vádindítványról – idézi a Magyar Hírlap cikkét az Index.

A romagyilkosságok vádlottjai közül hármat, Kiss Istvánt, Kiss Árpádot és Pető Zsoltot tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte az első fokú bíróság, míg a negyedrendű vádlott, Csontos István tizenhárom év fegyházat kapott.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. október 06. 20:08
No, lassan-lassan csak eljutunk a megbízókig... Szilvásy és Gyurcsány tenyere lehet már izzad.
kispufi
2014. november 13. 13:40
én nem is értem, amikor pedig akkoriban a titkosszolgálatoknál egész a legfelsőbb körökig a legszigorúbb szakmaiság legszakmaibb szigorúsága látta el közmegelégedésre a feladatát.
kuwiq
2014. október 08. 14:27
meglepő fordulat, lehet, hogy a felelősök egy köre mégis bíróság elé kerül, és még el is ítélik őket? a következő kérdés pedig az, hogy felsőbb utasításra, vagy saját szakállukra döntöttek úgy, ahogy vagy ez az ügy is megáll ezen a szinten, ahogy a zuschlag ügy is megállt a kis holokauszttréfálkozónál
Vlagyimir
2014. október 03. 22:42
lehetővé teszi a származáson alapuló nyilvántartást ... nos munkaügyi hivatal iskolák stb stb ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!