Sukoró ügy: nyert a magyar állam Washingtonban

2014. október 03. 08:42

A magyar állam javára döntött a sukorói kaszinó-beruházás ügyében a Világbank mellett működő nemzetközi választottbíróság. Az államnak viszont ettől még milliárdos perköltséget kell fizetnie.

2014. október 03. 08:42

Varga Mihály csütörtökön jelentette be, hogy pert nyert a magyar állam a sukorói beruházás ügyében a Világbank mellett működő washingtoni választottbíróságon. 

A nemzetközi bíróság elutasította az izraeli befektetők keresetét és a 100 milliárd forintos kártérítési igényét. Megállapította, hogy a magyar állam teljesen jogszerűen járt el ebben az ügyben, nem szegett meg semmilyen beruházásvédelmi egyezményt és nem tette lehetetlenné a befektetők magyarországi működését” – mondta a tárcavezető az MTI tudósítójának Prágában, ahol egy nemzetközi konferencián vett részt.

A miniszter szerint a bíróság egy nagyon jó döntést hozott. „Elismerte azt hogy Magyarország jogszerűen járt el ebben az ügyben, másrészt pedig az ítélet azt is érzékelteti, hogy itt semmiféle politikai megfontolás nem volt a lépés mögött. Egyszerűen a kormány nem tartotta célszerűnek ezt a beruházást részben ebben az övezetben, részben pedig a kaszinó iparban megvalósítani. Semmiféle politikai megfontolás az ügyben nem volt” - szögezte le  Varga Mihály. „A magyar állam meg tudta védeni a magyar adófizetők érdekeit, a magyar polgárok érdekeit, és egy rossz beruházást nem kellett az országra kényszeríteni” – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Bártfai Beatrix, a perben a magyar államot képviselő ügyvéd az MTI-nek elmondta: a washingtoni bíróság megállapította azt is, hogy a magyar állam teljesen jogszerűen mondta fel a kaszinó koncessziós szerződést. A telekcsere ügyében pedig hasonló álláspontra jutott, mint  korábban a magyar Kúria, és kimondta, hogy a telekcsere szerződés a magyar jogszabályokba ütköző és ezért semmis. A választott bíróság döntése végleges, az ellen fellebbezni nem lehet – tette hozzá a jogi képviselő.

Bártfai Beatrix azt is elmondta, hogy a pert a Lauder befektetői csoportba tartozó, Vigotop nevű, ciprusi bejegyzésű társaság indította. A cég arra hivatkozással perelte a magyar államot, hogy az megsértette a ciprusi-magyar befektetésvédelmi egyezményt azzal, hogy szerintük közhatalmi eszközökkel meghiúsította a Lauder csoport kaszinó  beruházását Magyarországon. A befektetők emiatt több mint 100 milliárd forint összegű kártérítést követeltek a magyar államtól.

A washingtoni választott bíróság ítéletében kimondta, hogy a magyar állam minden tekintetben jóhiszeműen és jogszerűen járt el, és semmilyen közhatalmi eszközt nem vett igénybe, hogy ezt a beruházást meghiúsítsa. A bíróság teljes egészében elutasította a felpereseknek azt a hivatkozását, hogy – megfogalmazásuk szerint – „politikailag nem támogatta a Fidesz-kormány” a beruházást. 

A bíróság szerint egy államnak nem kötelezettsége politikailag támogatni egy ilyen beruházást, viszont mindkét fél köteles betartani a megkötött polgárjogi szerződést, és köteles jóhiszeműen eljárni – ismertette az ügyvéd. Bártfai hangsúlyozta, hogy a bíróság azt is megállapította, hogy a magyar állam a koncessziós szerződésnél jogszerűen járt el, ellenben a másik fél súlyos szerződésszegést követett el azzal, hogy jogsértő módon akart igényt érvényesíteni a sukorói telkekre, amelyeken meg akarta  valósítani a beruházást. A  washingtoni bíróság kimondta – hasonlóan a Kúria korábbi ítéletéhez –, hogy a telekcsere szerződés a magyar jogszabályokba ütköző és ezért semmis. 

Az ítélet arra is kitér, hogy a befektető csoportnak a koncessziós szerződés alapján lehetősége lett volna Magyarországon 132 másik településen keresni megfelelő helyszínt a kaszinó beruházásának, azonban ezt elmulasztották, és ezzel megszegték a szerződést. Ennek alapján teljesen jogszerűen mondta fel a magyar állam a kaszinó koncessziós szerződést, és ezért minden módon megalapozatlan a másik oldal követelése – állapította meg a bíróság.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a Sukoró-ügyben Magyarországon még folyik egy peres eljárás a koncessziós szerződés felmondása miatt, abban viszont a magyar fél követel jelentős összegű kötbért a szerződésszegés miatt. Bártfai Beatrix hozzáfűzte: a washingtoni ítélet, amely kimondta,  hogy a magyar állam részéről jogszerű volt a koncessziós szerződés felmondása, nem köti ugyan a magyar bíróságokat, de véleménye szerint jelzés értékű.

A pervesztes befektetők viszont nem élik meg egyértelmű kudarcként az ügyet – értesült az Origo. A választottbíróság ugyanis nem csak a befektetők kártérítési igényét utasította el, de az állam ellenkérelmében foglalt kártérítési igénynek sem adott helyt. A magyar államnak egyébként 9 millió dollár perköltséget is kell fizetnie, ami 2,16 milliárd forintnak felel meg – írja a portál.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2016. február 03. 17:02
Így üzletelj zsidóval.
kispufi
2014. november 13. 13:40
demokraták hozták. a washingtoni fasiszták azonban most közbeléptek. ezek után Obama elnöknek vagy meg kell szólalnia, vagy kötelezővé kell tennie a Mein Kapmpfot, ez a két út van.
citizen queen
2014. október 07. 13:55
Még egyszer mondom, írj nekem még egy olyan népcsoportot, ami kollektíve üzletet, és zsarolási potenciált csinált a saját elődei tragédiájából. Nem egyes esetekben, hanem kollektíve. Másrészt odáig még rendben is lenne, hogy kárpótlást kap az áldozat, vagy a családja, _egyszer_. Na de hetven évre visszamenően, évtizedeken át, ugye ez is csak ennek az egy népcsoportnak az esetében fordult elő a történelem során. Egy biztos: vérdíj még senkit nem tett boldoggá, hiába zsarolják ki.
kitiltott
2014. október 04. 22:52
te vagy Zsidó vagy, vagy Vak, vagy hülye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!