Lenkovics Barnabás lesz az Alkotmánybíróság új elnöke

2014. november 28. 20:53

Megvan, ki lesz Paczolay Péter utódja jövőre az Alkotmánybíróság élén: a házelnök Lenkovics Barnabást javasolja. A HVG portrécikke szerint az alkotmánybíró nyíltan ellenzi az abortuszt. Hogy meddig maradhat a testület élén, a veszprémi időközitől is függ.

2014. november 28. 20:53

A Népszabadság már augusztusban megírta, hogy Lenkovics Barnabás lehet a legesélyesebb az Alkotmánybíróság elnöki tisztségére. A lap akkor azt írta, a kormányfő bizalma a sólyomi láthatatlan alkotmányozás alapfilozófiájától elszakadni nem tudás miatt megrendült Paczolay Péterben, az AB jelenlegi elnökében — így fel sem merült, hogy kilencéves megbízatását esetleg meghosszabbítsa a kormányoldal.

A hvg.hu azt írja, Kövér László, az Országgyűlés elnöke Lenkovics Barnabás alkotmánybírót javasolja a testület élére. A HVG egy augusztusi portrécikke alapján Lenkovics közösségi elvű etatista szemléletű, és valósággal ideológiai hátteret vázolt fel a jelenlegi kormányzati törekvések mögé, viszont a kormányzat egy-két vitatott húzását maga is alkotmányellenesnek minősítette. A lap szerint Lenkovicsnak nem szívügye a sajtószabadság, az abortuszt pedig nyíltan ellenzi.

Lenkovics Barnabást akár hétfőn megválaszthatja a parlament az AB élére — hogy meddig marad, az pedig könnyen a veszprémi időközi választás végeredményétől függ majd, alkotmánybírói mandátuma ugyanis 2016 tavaszán lejár, annak meghosszabbítása pedig szintén kétharmados döntést igényel, ahogyan a testület élére történő megválasztása is.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2015. július 16. 18:59
Ilyen felhozatal mellett végképp nem értem miért diszkriminálja a Mandiner a kuruc.info portál cikkeit? A HVG.hu már belebukott a bajai videóhamisításba, most belebukott a megvágott Rubovszky videóba. A HVG.hu hitelessége a nullával egyenlő. Ennek ellenére rendszeresen szemlézi a mandi ezt a szerencsétlen hvg.hu-t. Miért nincsenek akkor Kuruc.info cikkek is? Netán Lendvai Ildi főcenzorasszony bosszújától rettegnek a Mandiner szerkesztői? A hidfo.net -ről nem is beszélve, ami a kurucnál jóval komolyabb lap, és olyan cikkeket lehet ott olvasni amiket sehol máshol.
MOPO3OB
2015. július 16. 18:59
Most látom, hogy a nyugati sajtószabadság és liberalizmus jegyében a hidfo.net úgy címre költözött: http://www.hidfo.net.ru/ Úgy látszik ma már a .ru domain a szabad internetes sajtó menedéke.
MOPO3OB
2015. július 16. 18:59
Ceausescu kivégzését és a rögtönítélő bíróságot pont az orosz titkosszolgálat sürgette, nehogy később visszatérhessen a politikába kísérteni. Szemmel láthatólag nagyon képben vagy!
egysegelem
2014. december 02. 19:05
"De még az is megtörténhet, hogy a nagyon nagyon felvilágosult gender1 egy másik gender1-hez fog húzni, mert ott nem lesz ilyen problémája..." Ebbol a mondatbol csak az latszik, hogy halvany fingod sincs arrol, mit jelent a gender.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!