Az Alkotmánybíróság elnökévé választották Lenkovics Barnabást

2014. december 01. 15:19

Az Alkotmánybíróság elnökévé választotta Lenkovics Barnabást az Országgyűlés hétfőn. Lenkovics letette elnöki esküjét, és gratulált neki Áder János köztársasági elnök. Az MSZP bojkottálta a szavazást, az LMP nemmel szavazott.

2014. december 01. 15:19

Az Alkotmánybíróság következő elnökévé választotta Lenkovics Barnabás alkotmánybírót 2015. február 25-ei hatállyal az Országgyűlés hétfőn. A képviselők 132 igen szavazattal, 6 nem ellenében titkos szavazáson fogadták el Kövér László házelnök személyi javaslatát. Lenkovics Barnabás 2007. április 21. óta tagja a testületnek, megbízatása 2016. április 21-ig szól. Az alkotmánybíró - akinek elsőként gratulált Áder János köztársasági elnök - hétfőn letette elnöki esküjét.

Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének alkotmánybírói és egyben elnöki mandátuma 2015. február 24-én jár le. Utódját három hónappal korábban meg lehet választani a testület tagjai közül az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen vokssal.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke korábban azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meghallgatja, de döntési jogosultsága nincs a testületnek.

Az MSZP bojkottálta az  elnök megválasztását. Bárándy Gergely szerint ugyanis Lenkovics Barnabás alkotmánybírósági döntéseinek vezérelve: úgy dönteni, ahogy az Orbán Viktornak a kedvére van. Az ellenzéki politikus közölte, nem tudnak olyan Ab-elnökjelöltet támogatni, aki az egyházak diszkriminálása, a bírák kényszernyugdíjazása, a fővárosi választás „elcsalását” lehetővé tevő törvény alkotmányossága mellett foglalt állást.

Az LMP nemmel szavazott. Schiffer András társelnök emlékeztetett Lenkovics Barnabás korábbi nyilatkozataira, amelyek szerint számára a hatalmai ágak elválasztása nem azt jelenti, hogy azoknak egymást akadályozniuk kellene. Lenkovács Barnabás a hatalmi ágak együttműködési kötelezettségét is hangsúlyozta. Schiffer mindezt a Fidesz jelenlegi hatalomfelfogásához tartotta hasonlónak. Szerinte ugyanakkor jelenleg az Ab elnökének olyan szerepfelfogására lenne szükség, amely „körmére néz a magáról megfeledkező kormányhatalomnak és a parlamenti többségnek”.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2015. január 24. 12:34
Szívesen. Ha-ha-ha-ha-ha!
metálgitár
2014. december 11. 20:38
Hullajtsunk egy könnycseppet a láthatatlan alkotmányért.
egysegelem
2014. december 11. 20:38
"Lenkovics Barnabás alkotmánybírósági döntéseinek vezérelve: úgy dönteni, ahogy az Orbán Viktornak a kedvére van" 5 eve igy mukodik Mo, joreggelt MSZP.
Zokni
2014. december 02. 11:10
"Valóban nem történt semmi jogsértés 2006-ban?" - írja. Ez megint valami krucinfós hazugság...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!