Szigorítana a színesfémlopás büntetésén a Fidesz

2015. március 30. 18:04

A közérdekű üzem működését megzavaró színesfémlopások szigorúbb büntetőjogi szankcionálására tett javaslatot a fideszes Boldog István: öttől tíz évig lehetne büntetni azt, aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja.

2015. március 30. 18:04

A közérdekű üzem működését megzavaró színesfém lopás szigorúbb büntetőjogi szankcionálására tett javaslatot a fideszes Boldog István. A kormánypárti képviselő a parlamentnek hétfőn benyújtott indítványában a büntető törvénykönyv módosítását kéri. E szerint a jelenleg hatályos egytől öt évig terjedő szabadságvesztés helyett öttől tíz évig lehetne büntetni azt, aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja. A csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva elkövetett színesfémlopás büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés helyett tíztől tizenöt évig terjedőre módosulna.

Boldog István szigorítana a fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva elkövetett bűncselekményre vonatkozóan is: itt a hatályos, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés helyett tíztől húsz évig terjedőt, vagy életfogytiglant javasol.

Az előkészületre vonatkozó két évig terjedő szabadságvesztést a javaslat három évre javasolja módosítani; megfogalmazza továbbá azt, hogy a közérdekű üzem működése megzavarásának elkövetőjével azonos módon kell büntetni azt is, aki az abból származó hasznot megszerzi, elrejti, vagy közreműködik az eladásában.

A fideszes politikus a szigorításokat azzal indokolta, hogy az elmúlt években többször elloptak színesfémet vagy más alkatrészeket vasúti átjárókból, jelzőőrökből, de más közszolgáltatásoknál is előfordultak ilyen lopások. Jelezte: ezzel a károkozáson kívül baleset- és életveszélynek tesznek ki másokat az elkövetők. Boldog István értékelése szerint az elkövetett bűncselekmény társadalomra veszélyessége jelenleg nem áll arányban a büntetési tétellel, s a legsúlyosabb minősített esetben pedig indokolt a terrorcselekménnyel azonos büntetés kiszabása.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. április 28. 14:03
Ugyan már, az államnak esze ágában nincs a színesfémkereskedők körmére nézni. Eddig is megtehette volna. A dolog természetéből fakadóan a színesfémkereskedők helyhez kötöttek. Persze úgy, hogy feltételezzük, hogy váltakozó helyeken bujkálva tevékenykednek, nehéz a nyomukra akadni, nem csoda, hogy nem is próbálkozik egyik hatóság sem!
Droite
2015. március 31. 14:25
Itt sirna az egesz nepszabo- nepszara csurhe hogy megint beavatkozik az allam a " szent es serthetetlen" piacba. Nemely gyengeelmeju jogvedo meg azt is eloadna hogy ez diktatura, mert korlatozzak a cigany kissebseg jogait, mert lopni a kiszabando buntetest leulve igenis joga van mindenkinek, de ez a " rezsim" igy okafogyotta teszi a szinesfemlopast ha nem lehet akarkinek eladni a kabeleket! Diktatura...
Droite
2015. március 31. 14:25
A vallalkozok akkor sem lennenek Terez anyak ha kevesebb jarulekot fizetnenek, az alkalmazottaknak semmivel sem lenne jobb, csak Horvat tengerpart helyett Bahama szigetek lenne a nyaralas targya. Egyebirant a jelenlegi " kozmunkasok" donto tobbsege alkalmatlan allasbetoltesre a versenyszferaban... Kartekonysagban azert meg a Rakosi rendszert is elozi az idegen toket kiszolgalo orszagelado liberal multikulti katyvasz....
Tintamin
2015. március 31. 14:25
Nem azért, meg kicsit messzire vezet: nem a közmunkát kellene erősíteni, hanem a vállalkozókat békén hagyni, hogy rendes munkát adjanak az embereknek, nem azt a kommunista rendszert, amit ti kínáltok. A fidesz a legkártékonyabb valami Rákosi óta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!