A másodfokú bíróság bizonyítást rendelt el a meddőségi centrum csalási ügyében

2015. június 04. 04:01

Nem szokásunk és nem is tisztünk folyamatban lévő büntetőperektől beszámolni. Ami miatt mégis kivételt teszünk az MTI beszámolója alapján, az nem elsősorban maga a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumával kapcsolatos per, hanem inkább az a folyamatos ellentmondásosság, ami a magyar egészségügyet az alulfinanszírozáson kívül jellemzi, s amely meglátásunk szerint a büntetőügy megítélésének alapját is képezi.

2015. június 04. 04:01

A ma is az egészségügyben dolgozó vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket. A védők első fokon és kedden másodfokon is felmentést kértek, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az állítólagos sértettek nagy része tanúként a korábbi tárgyalásokon köszönetet mondott megvádolt orvosainak, ami valódi csalások, károkozások esetén nem szokott előfordulni.
 A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy éve kihirdetett elsőfokú ítélete szerint V. A. elsőrendű vádlott, szülész-nőgyógyász a fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának vezetőjeként dolgozott.

A kórház alkalmazásában állt a másodrendű vádlott, szintén szülész-nőgyógyász szakorvos és a harmadrendű vádlott, aki védőnő.
   A kórház az elsőrendű vádlott által képviselt kft.-vel együttműködési megállapodást kötött, amelynek alapján a cég az endoszkópos beavatkozásokhoz – a műtétek száma után havonta fizetendő díj ellenében – a kórház használatába adta a rendelkezésére álló korszerű műszereket. Vállalta a kft. azt is, hogy saját költségén gondoskodik a karbantartásukról és betanítja a kórház alkalmazottjait. A harmadrendű vádlott a szerződés alapján asszisztens volt a centrum vezetője mellett.
 A nem jogerős ítélet szerint a két megvádolt orvos tisztában volt azzal, hogy a kórház a kft. térítés ellenében átadott eszközeivel elvégzett lézeres laparoszkópiás műtéteket az egészségbiztosítással rendelkező betegek részére térítésmentesen végzi.

A vádlottak ennek ellenére a betegek előtt azt a látszatot keltették, hogy a beavatkozást egyfajta „magánrendelés" keretében, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem finanszírozottan, így a beteg számára térítéskötelesen nyújtják. A betegek ezt tudomásul vették, a védőnő által meghatározott összeget kifizették, aki erről kérésre számlát is adott.

Az elsőfokú bíróság szerint a vádlottak mindezzel több millió forintos kárt okoztak a kezelteknek.
 Tavaly csalás miatt az elsőrendű vádlottat 1 év 4 hónap – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 1,8 millió forint pénzbüntetésre, a másodrendűt 1 millió forint pénzbüntetésre ítélték, a védőnőt pedig három év próbára bocsátották. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a védők felmentésért.
 Az elsőrendű vádlott védője keddi perbeszédében azt hangoztatta, hogy az elsőfokú bíróság elefántcsonttoronyból, a magyar valóságot figyelmen kívül hagyva ítélkezett. Mi több, egyenesen félreértette a meddőségi centrum és a kórház közötti együttműködési megállapodást, amely nem a kezelések, csupán az eszközök beszerzésének, karbantartásának és az alkalmazottak betanításának finanszírozására vonatkozott.
 Az egészségbiztosítási pénztár korábbi főigazgatója, Matejka Zsuzsanna és jelenlegi főigazgató-helyettese, Gajdácsi József tanúvallomásában egybehangzóan azt állította, hogy az OEP nem finanszírozta a centrum által végzett beavatkozást, erre nem volt forrása – emlékeztetett a védő. A lézeres laparoszkópia egyébként kevésbé fájdalmas és jóval eredményesebb, mint a többszöri műtéti beavatkozás. A kezeltek a befizetett összegért kaptak egy szolgáltatást, amelyet más forrásból senki nem finanszírozott –szögezte le.


A védelem szóvá tette azt is, hogy vádlottakat tulajdonképpen azért vonják felelőssége, mert szembe mentek azzal a „mutyizós" gyakorlattal, amelyről tanúvallomásában a két OEP-vezető is beszámolt. Eszerint a kórházak nem egyszer az OEP által nem finanszírozott ellátások helyett finanszírozottakat jelentenek le, hogy forrásokhoz jussanak, ezzel szemben a vádlottak a valóságról tájékoztatták az OEP-et – mondta.


 A másodfokú bíróság a perbeszédek után –szokatlan módon – bizonyítást rendelt el, amelynek keretében adatokat kért a vádbeli kezelések kalkulációjáról, a beavatkozások számáról és fedezetéről, továbbá orvos szakértőt is kirendelt.
 A Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában történtek miatt csalás vádjával indult büntetőper következő másodfokú tárgyalását októberre tűzte ki a Fővárosi Törvényszék.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!