Németország: kisajátítanák az üresen álló ingatlanokat a migránsoknak

2015. szeptember 22. 09:01

A németországi Niedersachsen tartomány belügyminisztériuma vizsgálja a lehetőséget, hogy üresen álló ingatlanokat kisajátítsanak és ott helyezzenek el migránsokat. Az ötletet Salzgitter város CDU-s polgármestere vetette fel, a liberális FDP tiltakozik.

2015. szeptember 22. 09:01

A németországi Niedersachsen tartományban található Salzgitter város polgármestere, Frank Klingebiel szerint drasztikus eszközökhöz is kell nyúlni a migránsválság kezelése érdekében. Ezért a polgármester azt javasolja: teremtsék meg a jogi lehetőséget arra, hogy az üresen álló ingatlanokat ki lehessen sajátítani azért, hogy abban migránsokat helyezzenek el. 

Nem a kisemberek lakásairól van szó, hanem olyan nagy komplexumokról, amelyek évek óta üresen állnak: ezeket ingatlanbefektetők építették azzal a céllal, hogy kiadják őket” – idézi a CDU-s politikust a HAZ

Niedersachsen belügyminisztériuma már vizsgálja ennek a jogi lehetőségét: az SPD-s belügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még semmilyen konkrét kisajátítás vagy lefoglalás nem történt, csak a jogi lehetőségeket vizsgálják. A liberális FDP tiltakozik és elfogadhatatlannak tartja a lépést.  

A német szövetségi kormány néhány nappal korábban közölte, hogy szövetségi szinten nem tervezik az üres lakások kisajátítását erre a célra, de a tartományok hozhatnak ilyen rendelkezéseket. A Deutsche Wirtschafts Nachrichten által megkérdezett szakértő azt mondta: a kisajátítás a migránshelyzet miatt alapvetően lehetséges, ha a közrend és a közbiztonság veszélyeztetve van. Hangsúlyozta viszont, hogy ezzel a lehetőséggel csak akkor szabad élni, ha végképp nincs más mód, hogy a migránsokat elhelyezzék. Alapvetően inkább arra kellene törekedni, hogy a tulajdonosokat motiválják, hogy kiadják az ingatlanjaikat a menekülteknek. Hozzátette: a kisajátítás konkrét szabályozása tartományi, és nem szövetségi hatáskörbe tartozik. 

 

Fotó: DPA

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2016. április 13. 03:44
Ez így igaz. Az SPD-s őnkormányzatok már a nyár elejétől tájékoztatot tartottak, sőt a szegény elesett menekültekkel operáltak agitáltak. Ennek keretében közölték, hogy a szociális bérlakás ami őnkormányzat tulajdona nem utalnak ki a jővőben mert fenntartják a migránsoknak ezért a rászoruló benszülöttek keresenek magántulajdonú bérleményeket ami azért nem olyan egyszerü. Azóta tendencia lett, hogy már a foglalt szociális bérlakások szerződéseit is kezdik felmondani és a benntlakoknak szintén magántulajdonokban kell keresniük helyet. Ez az akció teljesen kiélezett ellentéteket és cirkuszokat idézett elő ami feldulta az eddigi langymeleg életet a településen. Viszály szitottak ami már a korábbi jószomszédi viszonyokat is mérgezi. Évtizedes barátságok bomlottak fel, sőt a külömböző civil egyesületekben is megindúlt a bomlás, ahol általában és jellemzően a politikai szimpátia soha nem játszott szerepet. Általában a németeknél nem volt az az intenziv politikai intenzitás nem volt napi tevékenység. A választásoko alkalmával a kampányídőszakban tevékenykedtek s elmúltával visszaállt a normális hétköznapi élet. A mostanra a migrációs válság következtében kezdett megváltozni és mint felbolygatott méhkas zavarodotság jelei mutatkoznak. Ezeket első kézből tudom aki elmondta helyből saját tapasztalait vázolta fel.
Knerten
2016. április 04. 04:29
Drezda a bevándorlásellenes PEGIDA fellegvára. Talán ők nem karják hagyni magukat másodszor is megsemmisíteni.
Knerten
2016. április 04. 04:29
Nem kell elképzelni, több tízezer ilyen német család van. Interjú egy bonni lakótelep utolsó német lakójával: bonnhttp://www1.wdr.de/fernsehen/information/cosmo_tv/sendungen/letztedeutsche100.html
Knerten
2016. április 04. 04:29
ENGEM miért nem fogadnak be? Mert fehér a bőröm? Rasszisták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!