Korrupcióellenes ügyészséget akar a PM

2015. november 10. 11:45

Az állami és uniós pénzek mintegy negyedét „zsebre teszik, a pályázatok körülbelül fele már a kiírás pillanatában gyanús” – indokolta a Párbeszéd Magyarországért, miért szeretnének korrupcióellenes ügyészséget felállítani. Utaltak arra is, hogy a Miniszterelnökség két nappal az új közbeszerzési törvény hatálybalépése előtt hirdetett ötmilliárdos tanácsadói pályázatot.

2015. november 10. 11:45

A Párbeszéd Magyarországért korrupcióellenes ügyészség felállítását sürgeti. A PM szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a párt hamarosan újra benyújtja a témában készített javaslatát.

Tordai Bence többek között a Transparency International Magyarország jelentésére hivatkozott, amelyik szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák, az pedig, hogy a pályázati pénzeket el kell költeni, korrupciót okozhat. A politikus a hvg.hu hírére is kitért, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség két nappal azelőtt adott fel ötmilliárdos tanácsadói pályázatot, hogy az új közbeszerzési törvény életbe lépett volna.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek felmérése szerint a közbeszerzések kilencven százaléka túlárazott, az állami és uniós pénzek mintegy negyedét „zsebre teszik, a pályázatok körülbelül fele már a kiírás pillanatában gyanús”.

Tordai Bence azt mondta, hogy az általuk javasolt korrupcióellenes ügyészség egy civil ellenőrző bizottságot is magában foglalna, amelyben a tudományos kutatók és a nemzetközileg jegyzett civil szervezetek képviselői kapnának helyet. 

Romániában látványosan működik a korrupcióellenes vádhatóság, a DNA. A szervezet a lemondott miniszterelnök, Victor Ponta ellen még hivatali ideje alatt emelt vádat, de ténykedésük nyomán vették őrizetbe a bukaresti főpolgármestert és több más vezető politikust. Markó Attila szerint a korrupcióellenes harc Romániában politikai célokat is szolgál és Traian Băsescu is úgy vélte, hogy a DNA rossz irányba indult, és visszaéléseket követ el.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. december 12. 15:37
"Nálunk a politikai osztály és a slepp (a mandin jelesül a bérkommentelők) az egyetlen ellenzője a magyar Korrupcióellenes Ügyészségnek." ez a legundorítóbb bennük, hogy falaznak a fidesz korrupciónak.
3M..
2015. november 11. 20:33
Bizony elkelne, mert tarthatatlan mértékű Magyarországon a korrupció mértéke. Ennek élharcosa, természetesen a hatalmon lévők. Az ő "kedvező" döntéseiket, keményen honorálni kell. Erről szól manapság egy döntéshozó pozíció betöltése. Orbán Viktor az akkori állítása alapján nem munkát, hanem csúszópénzhez jutási lehetőséget osztogatott. Erre az amerikai nagykövet asszony is rávilágított! Ezért a nyomásgyakorlás az usa részéről, és ezért a zavarodottság a kormánypártok részéről. Szebb Jövőt!
paraklétosz
2015. november 11. 07:30
Csak éppen essze ne verekedjetek a Jobikkal ebben a fene nagy harci kedvetekben.
paraklétosz
2015. november 11. 07:30
DNA, mint láthatatlan idomár kezében az elektronyos pálca.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!