Zaklatott-e migránsokat Kocsis Máté?

2015. november 14. 15:12

A Helsinki Bizottság Kocsis Máté és a VIII. kerületi önkormányzat ellen is személyiségi jogi pert indított, mert Kocsis a jogvédők szerint zaklatta a migránsokat, mikor azt állította, hogy teleszemetelik és rongálják a II. János Pál pápa teret. A keresetlevél viszont maga idéz olyan cikkeket, amik a VIII. kerületi polgármester szavait támasztják alá, és a törvényi fogalmakat is pontatlanul használja.

2015. november 14. 15:12
Lándori Tamás

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény (Ebtv.) szerinti zaklatás miatt nyújtott be keresetet Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester ellen a Magyar Helsinki Bizottság augusztus elején. A jogvédő szervezet a politikus akkori, Facebookon közzétett bejegyzését sérelmezi, melyben ez állt:

A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is. Kértem a helyi polgárőrséget is, hogy a lehető legnagyobb létszámban legyenek jelen. Meg fogjuk védeni a közvagyont és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát!


Migránsok táborozása a II. János Pál pápa téren


Apró érdekesség, hogy bár liberális és jogvédő körökben sokan küzdöttek az ellen, hogy a Magyarországra tömegesen érkezőket migránsoknak nevezzék, a Helsinki Bizottság keresete mégis végig így hivatkozik ezekre a személyekre.

Hazudott-e Kocsis Máté a Facebook-posztban?

A jogvédő szervezet keresete a 444, az Origó, a VS.hu és a Pesti Srácok II. János Pál pápa téri riportjainak és helyszíni tudósításainak segítségével próbálja indokolni, hogy mindaz, amit Kocsis Máté a Facebook-bejegyzésében a tér állapotáról leírt, nem felel meg a valóságnak. Azonban a helsinkisek által idézett írások inkább Kocsis állításait támasztják alá, vagy legalábbis nem cáfolják azokat.

A VS-től kiemelt szövegben benne van, hogy a közteresekhez 14 írásbeli bejelentés érkezett a helyi közállapotok miatt; késelésről is kaptak információt; illetve hogy „a tér két mobilvécéje nem nagyon bírta az igénybevételt”. A 444 szerinta sátrakkal és a szeméttel kapcsolatban Kocsis nem hazudott”.

Ezek után úgy folytatódik a szervezet érvelése, hogy a a „Pestisracok.hu oldal a helyszínen szintén nem talált rendellenességet”. Mintha szerintük a fentiekből kitűnő sátorozás, szemetelés és a béltartalom köztéri ürítése nem volna rendellenesség. A Pesti Srácoktól vett szöveg egyébként idézi a közterület-felügyelet vezetőjét, aki szerint a téren migránsok valóban tüzet akartak gyújtani, amit az egyenruhásaik akadályoztak meg, továbbá „több konkrét bűncselekményről” is tudomásuk van. Hogy ezek milyen bűncselekmények, az nem derül ki.

Azokon a pontokon, ahol az idézett írások nem egyeznek a polgármester megállapításaival, a cikkek közel sem ellentmondásmentesek. Például míg a VS szerint elfogadhatóak voltak a higiénés állapotok, a 444 kifejezetten igazolta a politikus szavait a szemeteléssel kapcsolatban. Arról, hogy a közterületesek késelésről kaptak bejelentést, két orgánum is írt, és sem azt nem lehet cáfolatként értékelni, hogy a rendőrség a 444 erre vonatkozó kérdésére nem válaszolt, sem azt, hogy késelésről a VS által megkérdezett emberek nem hallottak. Hogy a 444 tudósítója ottjártakor játszó gyerekeket és mobilozó felnőtteket talált, ugyancsak nem támasztja alá, hogy a téren máskor nem volt őrjöngés.

Természetesen azt sem állíthatjuk, hogy volt, de úgy tűnik, a másfél oldalnyi cikkidézet a keresetben gyakorlatilag semmire nem használható, Kocsis egyik állítását sem cáfolják az írások, még csak nem is valószínűsítik, hogy valamelyik nem igaz.


Ezen a képen senki sem késel meg senkit.


Ki őrjöngött? A népvándorlók? Mindannyian?

Azt tehát nem sikerült a Helsinki Bizottságnak alátámasztani, hogy a II. János Pál pápa téren nem az volt a helyzet, amit Kocsis Máté leírt. Márpedig ha az volt, adja magát a kérdés, hogy miért ne írhatná le a polgármester a közösségi oldalán, hogy milyen utasításokat adott és milyen helyzet alapján?

Ebből a szempontból legkevésbé sem elhanyagolható, hogy miként minősíti a bíróság azt, hogy Kocsis általánosítva írt: szavaiból úgy tűnhet-e, mintha az általa népvándorlóknak nevezett migránsok mindannyian őrjöngtek, szemeteltek és késeltek volna; illetve alkalmas-e ez a megfogalmazás az Ebtv. szerinti zaklatás megvalósítására.

Ugyancsak döntő kérdés, hogy a Fővárosi Törvényszék megítélése szerint Kocsis Máté valóban polgármesteri minőségben tette-e közzé bejegyzését a Facebookon, amint azt a kereset állítja. Ha ugyanis a bíróság úgy látja, hogy az írás szerzője Kocsis Máté mint magánszemély, nem lehet az Ebtv. alapján zaklatást megállapítani, hiszen a törvény hatálya magánemberekre nem terjed ki.

A bejegyzés környezetalakító hatása

A Helsinki Bizottság szerint „nyilvánvaló”, hogy Kocsis bejegyzése „a migránsok számára megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet eredményezett, illetve minimálisan ennek közvetlen veszélyével járt”.

A Helsinki Bizottság az Ebtv. 10. § (1) bekezdésére hivatkozik tehát, amely így szól: „Zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. §-ban meghatározott tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.” A kereset e szövegből külön kiemeli, hogy nem csak az a magatartás zaklatás, aminek célja a fentieknek megfelelő környezet kialakítása, hanem az is, aminek – a szándéktól függetlenül – a hatása ez.

Viszont azt is érdemes kiemelni, hogy a törvény szövege szerint a jogellenességhez a sértő környezet kialakítása kell, hogy a magatartás hatása legyen, és nem kialakulása - mint ahogy azt a kereset a 8. oldalon megállapítja. Érezhető a különbség a kettő között. Valaminek a kialakulása, vagy a kialakítása egy bizonyos tett hatása? A „hatás” mindkettőnél ok-okozati összefüggést feltételez, a kialakítás azonban tevékeny, célzott közreműködést kíván, míg a kialakulás az, amely a szándéktól teljesen független okozat is lehet.

Így hát Kocsis elmarasztalásához a bíróságnak vagy azt kell megállapítania, hogy a polgármester általánosító bejegyzésével kifejezetten a zaklató környezet kialakítására törekedett, vagy pedig azt, hogy ezen környezet létre is jött, és létrehozásában direkt módon részt vett a Facebook-poszt.

Kérdés, mire alapozva valószínűsíti a Helsinki Bizottság, hogy ezt az általánosító fogalmazás valóban megvalósította. Világos, hogy van migránsellenes hangulat, de az ok-okozati összefüggésre közte és a Kocsis-féle bejegyzés között a keresetben nem sikerült rámutatni. Annak állítása, hogy ez szerintük nyilvánvaló, nyilvánvalóan kevés.

A keresetben a Helsinki Bizottság csak annyit kér, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértést és Kocsis Mátét kötelezze bocsánatkérő nyilatkozat közzétételére. Informális stílusban ugyan, de Kocsis ezt már megtette egy pár nappal ezelőtti Facebook-posztjában, mikor azt írta: „Kedves beazonosítatlan migránstömegek, Bocs!

per első tárgyalása csütörtökön volt. Az ügyvédek peren kívüli egyeztetésben állapodtak meg, így nem kizárt, hogy az ügy nem a tárgyalóteremben dől majd el. 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. szeptember 27. 12:23
Ez a B-fokozat nem teszi lehetővé, hogy a Helszinki bizottság vezetőit kiutaztassák Párizsba?
teljesenertelmetlen
2016. február 03. 16:59
Kedves Migráncssimogatók! Köszönjük, hogy nektek és a hasonszőrű kis barátaitoknak köszönhetően sok szegény ártatlan menekült juthatott el Európába. Elláttátok őket étellel, itallal, meleg ruhával, pokróccal, hálózsákkal, sátorral, jószóval, tanácsokkal. Ennek köszönhetően erőben és egészségben eljutottak Párizsba, magukra öltötték a bombával megtömött mellényeiket, és felrobbantották magukat a péntek esti tömegben. Én a helyetekben kurvára elgondolkodnék egy gyors disszidáláson...
Aerion
2016. január 23. 13:41
A Helsinki Bizottság teszi, amiért létrehozták, ami a funkciója. Értékrombolás, gyűlöletszítás, megosztás, ködösítés, relativizálás. Eredménye a halál.
kurbitalis
2016. január 23. 13:41
TASZ! HB! Az Omegának van egy száma: Cigánylány. Kóbor énekli. Beperlitek, bszátok meg?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!