Kiperelte az Energiaklub a Paks II. Zrt. állami kézbe vételéről szóló szerződést

2015. december 03. 16:29

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ki kell, hogy adja az Energiaklubnak az adásvételi szerződést, amely alapján az MVM-től az állam kezébe került a paksi bővítésre létrehozott MVM Paks II. Zrt.

2015. december 03. 16:29

Jogerősen pert nyert az Energiaklub a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, így az MNV-nek ki kell adnia az MVM Paks II. Zrt. állami kézbe vételét megalapozó adásvételi szerződést. 

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II. Zrt-t 2014 novemberében vásárolta meg a Magyar Állam nevében az MNV Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja.

Az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz. Az adatigénylés elutasítása után az Energiaklub bírósághoz fordult. 

A bíróság elsőfokon is a szerződés kiadására kötelezte az MNV-t, azonban a vagyonkezelő fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hozta meg jogerős ítéletét, amelynek értelmében 15 napja van az MNV-nek, hogy kiadja az adásvételi szerződést. 

Az ügyben az MNV Zrt. sikertelenül hivatkozott a tavasszal elfogadott „paksi titoktörvényre”, ami 30 évre titkosítja az új paksi blokkokkal kapcsolatos adatok nagy részét. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a szerződés nem tartozik törvény hatálya alá – áll az Energiaklub közleményében.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egri Marika
2015. december 04. 10:05
Csak arra lennék kíváncsi vajon Amerikába is mindegyre bírálják az atomerőmű építést ott nyilvánosságra hozzák az összes papírt ami az építéssel kapcsolatos, a demokrácia hazájában. Vajon az ismeretlen energia klub mögött kiáll? vajon paksi Szél Bernadett miért olyan lelkes? Kinek lobbiznak?Olyan vehemenciával állnak ki az atomerőmű építése ellen hónapok óta, hogy az csak pénz miatt lehet nem pedig az ország és a lakosság olcsó energiafelhasználása miatt. Ha közjót vennék figyelembe már régen abbahagyták volna. Nem véletlen, hogy az LMP épphogy bejutna most is a parlamentbe.Vajon a franciák az amerikaiak olcsóbban építenék, vagy nem kiabálnának az oroszok az ipari oltalom miatt? Esetleg ők is beperelnének emiatt. Ha így haladunk nem lesz belőle semmi. Akkor imában foglaljuk majd az paksi Szél Bernadett és az energia Klub nevét" Kérem Istenek ments meg az országot a hamis prófétáktól, akik kihúzzák a zsebünkből a rezsicsökkentés összegét" Vajon miért is?
bookmark
2015. december 03. 17:39
Ki ez az Energiaklub??? Mennyire van joga harmadik félnek pl politikusoknak vagy újságíróknak kiadni a szerződést?
pitypang1125
2015. december 03. 17:32
Ezzzazz köcsög tetvek fúrjatok csak mindent ami a hazának jó, és érdeke! Mocskos hazaáruló söpredék! Egy fél évszázada, az ilyen mocskokat gondolkodás nélkül rántották fel az első fára!Annak idején Moszkvába, most pedig Brüsszelbe szaladgálnak fúrni a haza érdekeit!! Valóban létezne a turáni átok? Mikor lesz már vége? Horthy legnagyobb hibája volt hogy leállította a nagytakarítást hazánkban, és ezzel nem a becsületes izraelita honfitársaimra gondolok, hanem a mindig áruló, bárkivel a hatalom érdekében megalkuvó vörös söpredékre!Lógni fogtok egyszer mind mocsadékok!!!
paraklétosz
2015. december 03. 16:59
Tonnaszám perelnek ki dokumentumokat hatalmas dobpergés mellett, aztán síri csend. Valami papírmoly rágcsálás hallatszik, de elnyomja a következő "kiperlés" hangos tam-tamja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!