Pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

2016. január 14. 13:19

A kormánypárt megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, mikor „a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil” szervezetként írta le a a civil szervezetet egy közleményében. A pártnak elnézést kell kérnie, illetve egymilliió forint sérelemdíjat fizetnie. Az ítélet nem jogerős, a Fidesz fellebbez.

2016. január 14. 13:19

Elnézéskérés és egymillió forintos sérelemdíj jár a Magyar Helsini Bizottságnak, miután a Fővárosi Törvényszék a javukra döntött a Fidesszel szemben indított perben. A párt nem állított igazat, mikor közleményében arról írt, hogy az MHB a „nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit” teljesítette.

párt május 22-iki sajtóközleménye azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

Egymillió forint és bocsánatkérés

A Magyar Helsinki Bizottság azt kérte Fővárosi Törvényszéktől, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kérte a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek. Ezen túl a jogvédő szervezet azt is kérte, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől, és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére. Ezt a bíróság mai ítélete – egy pont részleges kivételével – megítélte.

A bíróság – a Helsinki Bizottság keresetének megfelelően – megállapította, hogy a Fidesz – MPSZ megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal, hogy a közleményében azt írta, a civil szervezet meghamisította a fekete-fehér adatokat, a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felel meg a valóságnak, a tárgyalás során az alperes egyiket sem tudta bizonyítani.

A bíróság a pártot eltiltotta a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől Hasonló ügyben a civil jogvédő szervezet korábban már jogerősen pert nyert a kormánypárt és annak szóvivője ellen. A bíróság elegendőnek találta, hogy a nyilvános bocsánatát a Fidesz csak az MTI-OS útján tegye közzé, mert a jogsértés is ott történt. Az ítélet nem jogerős, a párt fellebbezett.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2016. január 14. 15:33
Láthatja mindenki, kivel hadakozik Magyarország döntő többsége kb 6 éve: - Az álcivilekkel, - A magyar(?) biróság ("teljesen objektiv és-- jogszerű") itélkezéseivel, - A nemzetközi liberálfasizmussal (korábbi néven: kommunizmus) Ps: Rákosi et. azért jobban csinálta ezt a "birói-kar" ügyet, ismerjük el.
alex.leopardi
2016. január 14. 15:20
és én miért nem csodálkozok
sozlib_abschaum
2016. január 14. 15:11
Ez az a Helsinki bizottság aki ember csempészéssel foglalkozik?
dysz71
2016. január 14. 14:44
Az ilyen ítéletek nem tesznek jót a bíróság jóhírének.:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!