Handó: Tartsák tiszteletben a bírói függetlenséget!

2016. február 02. 10:19

Fontosak a vélemények, a bírósági vezetőknek oda kell ezekre figyelniük, de a bírókat az ítélkezésben semmilyen vélemény nem befolyásolhatja – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde szerint fontos, hogy megpróbálják az emberek számára is érthetőbbé tenni az eljárásokat és az ítéleteket. Ugyanakkor arra kérte a többi hatalmi ág képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a bírói függetlenséget és bízzanak a bírói felelősségben.

2016. február 02. 10:19
Kiss Brigitta

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a bírák függetlenségét. Handó Tünde a közelmúltban komoly médiavisszhangot kiváltó bírósági ügyekkel kapcsolatban tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: „kérem a többi hatalmi ág képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a bírói függetlenséget és bízzanak a bírói felelősségben!

Kérdésre válaszolva közölte: a megjelent véleményekből csak arra tud következtetni, hogy nem eléggé érthető az ítélkezés és a bírósági eljárás menete. A bíróságoknak és vezetőiknek oda kell figyelniük a véleményekre, meg kell próbálniuk a bíróságok működését érthetőbbé tenni – mondta.

Handó Tünde hangsúlyozta: a bírói függetlenség a demokrácia, a jogállam „állócsillaga”, ahogy azt Trócsányi László igazságügyi miniszter is többször elmondta már. 

Fontos a vélemény, de nem befolyásolhat

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón, majd a kérdésekre adott válasza során is többször hangsúlyozta, hogy fontosak a vélemények, azokra oda kell figyelni, különös tekintettel a bíróságoknak, a bíróságok vezetőinek, de ezek a vélemények nem befolyásolhatják a bírókat az ítélkezések során. „A bíróban nem lehet félelem és nem lehet harag” – fogalmazott.

Handó szerint törekedni kell arra, hogy az emberek számára érhetőbbé és átláthatóbbá váljanak a bírósági eljárások és az ítéletek, épp ezért bízik abban is, hogy a törvényhozás olyan eljárási kódexeket szövegez meg majd, ami egyrészt hasznosítja a bíróságok tapasztalatait, másrészt mindenki elégedettségére válik majd. Mint később példaként megemlítette: több száz, néha több ezer oldalas ítéletek is születhetnek, melyeket órákon keresztül ismertetnek a bírók. Elég csak végiggondolni, mit érthetnek ebből az emberek, akik mondjuk 2 percben hallanak csak az ügyről.

Egy újságíró felvetette azt is, hogy mi a véleménye Handó Tündének az ügyészség tegnapi kritikájáról, ami arról szólt, hogy nem a megfelelő mértékű büntetést szabták ki a Hagyó-ügyben. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke erre úgy reagált: nem helyes, ha az igazságszolgáltatás szereplői egymásra mutogatnak, mert az nem viszi előrébb az ügyet.

A bírók függetlennek érzik magukat

Mint a kérdések során kiderült, készült egy felmérés, amelyben a válaszadó több száz bíró 97 százaléka mondta azt, hogy ő maga teljesen függetlennek érzi magát. Handó Tünde több kérdés kapcsán is újra meg újra hangsúlyozta: a bírókra nem lehet nyomást gyakorolni, nekik a jogszabályok és a tények alapján kell tevékenykedniük, a kritikát és a véleményeket ugyanakkor állnia kell a bíróknak és a bíróságoknak is.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a jövőbeli esetleges igazságügyi bizottsági meghallgatás kapcsán azt mondta: mindig nagy megtiszteltetés volt számára, ha részt vehetett a bizottság ülésén. Később kitért arra is, hogy elképzelhető, hogy van, akit elrettentenek a politikusi megszólalások, de ő maga inkább esélyt lát az ügyben: esélyt arra, hogy beszéljenek a bírósági eljárásokról, a bírói függetlenségről és felelősségről, hogy ezek a témák bekerüljenek a közbeszédbe.

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. április 08. 12:32
Sajnos sok bíró a "bírói függetlenség"-et azonosítja az érinhetetlenséggel, emiatt hoz néha arcpirító ítéleteket. Nincs tévedhetetlen ember, ezért MINDENKINEK FELELŐSSÉGET KELL VÁLLALNIA AZ ÁLTALA ELKÖVETETT HIBÁKÉRT. Nem bújhat folyamatosan a függetlensége mögé, mert esetleg az egyszerű emberek igazságérzete tettlegességig fajulhat. Ha az én gyermekem halt volna meg az iszapömlés miatt.... Nem mondom tovább.
Vén Csataló
2016. május 24. 19:45
Anyátok picsáját bírói függetlenség! Felháborító ítéleteket hoztok!!! Szemét gazemberek vagytok, akiknek a tevékenysége következtében Magyarországon alapjaiban rendül meg az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom. Nem tűnt fel? És még van bőr a pofátokon a függetlenségetekről ugatni???
Bűbájos Küsmödy
2016. február 16. 05:06
Apropo: Látott már valaki felelősségre vont, elcsapott bírót???
Bűbájos Küsmödy
2016. február 16. 05:05
A "bírói függetlenség" nem tévesztendő össze a bírói önkénnyel szépséges Tüncikém! (Azért ez nagyon durva, hogy már a látszatra sem adtok!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!