Alkotmányellenes a jegybanktörvény módosítása

2016. március 31. 15:27

Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítását. A testület szerint az MNB kezelésében lévő alapítványok pénzei nem veszítik el közpénz jellegüket. A postatörvény módosításának hatályba léptető, Áder szerint visszaható hatályú törvényhozást sértő rendelkezése azonban nem ütközött az Alaptörvénnyel a testület szerint.

2016. március 31. 15:27

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban. Az Ab megállapította, hogy az MNB alapítványai, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által kezelt adatok megismerését korlátozó törvényi szabályozás, és visszamenőleges hatályba léptető rendelkezései alkotmányellenesek.

Az Ab kiemelte: a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik. Továbbá csak feladataival összhangban hozhat létre gazdasági társaságot, alapítványt, így az általa nyújtott vagyoni hozzájárulás nem veszíti el közpénz jellegét. „Mindezekre tekintettel a módosító törvény nem hirdethető ki” – áll a közleményben.

Elutasította ugyanakkor az Ab az államfőnek azt az indítványát, amely a Magyar Posta és vállalatai által kezelt adatok nyilvánosságával kapcsolatos törvénymódosítás hatályba léptető rendelkezéseit támadta a visszaható jogalkotás tilalmára hivatkozva; így azt a jogszabályt Áder Jánosnak haladéktalanul ki kell hirdetnie.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:09
Apóca! Itt ex katedra kijelentették az AB nem működik! De működik! (Most lehet bocsánatot kérni)
balbako_
2017. március 16. 13:48
Nocsak! Nekünk azt magyarázták nincs is AB, mert Orbánék lekaszálták. Azt is mondták Áder János mindent aláír, no meg azt is, hogy Matolcsy azt csinál amit akar. Ez most mind megdőlt! Ki fog bocsánatot kérni ezekért a hazugságokért?
balbako_
2017. március 16. 13:48
Duma! Az AB működik, de miért hazudoznak?
Mekk Kelemen
2016. augusztus 03. 14:06
Balbakó elvtárs a balsikerek megmagyarázásában, a vereségek győzelmi jelentéssé formálásában még az agyhalott kormányszóvivőket is veri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!