Csecsemők rácsok mögött: egyéves korukig maradhatnának a babák édesanyjukkal a börtönben

2016. szeptember 07. 13:43

2017-től a kecskeméti anya-gyermek körletben helyezik el a csecsemőjükkel együtt börtönbe vonuló anyákat, amennyiben elfogadják az erről szóló törvénymódosítást.

2016. szeptember 07. 13:43

A javaslat szerint a közös elhelyezést azok az anyák kérhetik majd, akiknek egyévesnél fiatalabb gyermekük van. Kizáró ok, ha a bűncselekményt a gyermek sérelmére az anya követte el.

A börtön vezetője és a gyámhatóság közösen dönt arról, hogy a közös elhelyezést engedélyezik-e vagy sem. Az eljárás során elsősorban a gyermek érdekeit tartják szem előtt. Előzetes letartóztatás esetén a bíróság ideiglenes hatállyal rendelkezik az elhelyezésről. A csecsemő szállítását a rendőrség a mentőszolgálattal közösen végzi. Amennyiben az anya később elhanyagolja, netán veszélyezteti vagy bántalmazza gyermekét, a közös elhelyezést megszüntetik.

Az uniós államok többsége nem veszi figyelembe, hogy a gyermek már a büntetés ideje alatt, vagy azt megelőzően született-e, ám eltérő ideig, átlagosan a gyermek 2-3 éves koráig teszi lehetővé az együttes elhelyezést. Hazánkban jelenleg csak a börtönkórházban született babák maradhatnak édesanyjukkal.

Az elítéltek a tököli börtönkórházban szülnek, majd kérhetik a csecsemőjükkel közös elhelyezést a Kecskeméten kialakított baba-mama részlegen. A 16 éve működő intézményben 20 anyát, és 21 babát tudnak elhelyezni – felkészültek tehát ikerbabák fogadására is.

A speciális részleg a szakemberek szerint a babák fejlődésének szempontjából tökéletesen megfelelő. Az ilyen kicsi gyermekeket nem zavarja a bezártság, számukra az a fő, hogy gondozójukhoz megfelelően tudjanak kötődni, vele való kapcsolatuk fontosabb, mint a külvilág. A körlet falait mesefigurák díszítik, az anyák maguk mosnak és takarítanak, a gyermekek ellátásához szükséges pelenkát, ételt, tápszert, de még légzésfigyelő készüléket is biztosítanak számukra. A rendezett körülmények között olyan viselkedésmintákat alakíthatnak ki, amelyre a börtönön kívül talán nem lett volna módjuk, ebben védőnő és csecsemőgondozók is segítik őket.

A szakemberek hangsúlyozzák: minden eset egyedi mérlegelést igényel. Előfordul, hogy az apa alkalmasabbnak bizonyul a baba gondozására. Fontos figyelembe venni az anya várható szabadulásának időpontját is: nem mindegy, hogy sok-sok év, vagy néhány hónap múlva láthatja viszont gyermekét. Amennyiben a kicsi az első év letelte után állami gondozásba kerül, akkor mindenképpen előnyös, ha legalább ebben a kezdeti időszakban biztosan kötődhet az édesanyjához, ugyanakkor az elszakadás traumája megviseli azt a kisgyermeket is, akit szerető család vár kint.

A trauma megelőzését, a családok kohézióját és az anyák társadalomba integrálását segíthetné az úgynevezett nyitott börtönök létrehozása, ahol az apa is részt vehetne a gyermek ellátásában, nevelésében. Magyarországon azonban ez a kérdés jelenleg nincsen napirenden.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!