Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

NVB: Nem politikai hirdetés, ha emberek a népszavazásról beszélnek a TV2-őn

2016. szeptember 30. 18:57

Az NVB szerint a „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” szövegű hirdetés alkotmányos jog gyakorlására hív fel, nem pedig konkrét szavazatra, ezért társadalmi, és nem politikai célú. A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a TV2.

2016. szeptember 30. 18:57

Az NVB szerint nem politikai, hanem társadalmi célú reklámnak számít az, a TV2-ben többször elhangzott hirdetés, amelyben többen vallanak részvételükről a vasárnapi népszavazáson. A testület 7:2 arányban meghozott határozata szerint a „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” üzenete nem politikai célú, hanem közérdekű, ezért nem tekinthető a kormány kampánytevékenységének.

A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a TV2, mint amennyi a jogszabályok szerint járna. A beadványozó ezért a jogsértés megállapítását, eltiltást, továbbá bírság kiszabását indítványozta A határozatot támogatók egyebek mellett azzal is érveltek, hogy a hirdetés alkotmányos jog gyakorlására hív fel, nem pedig konkrét szavazatra. A határozat ellenzői szerint azonban a kormány társadalmi célú hirdetésbe csomagolta bele politikai tartalmú üzenetét, ez pedig sérti az esélyegyenlőség elvét.

Patyi András, az NVB elnöke emlékeztetett rá: a bíróság szerint a kormány jogosítványa az általa kezdeményezett népszavazás kampányában kiterjed arra, hogy tájékoztasson, részvételre bíztasson, valamint hogy a választói akarat irányát befolyásolja. A választói akarat irányának befolyásolása politikai reklám, a tájékoztatás és részvétel társadalmi célú reklám – mondta Patyi András. Az NVB határozatai nem jogerős, öt napig lehet a Kúriához jogorvoslattal fordulni ellene.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. szeptember 30. 20:37
"A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a TV2." Meg kell szolgálni a közpénz milliárdokat.
apagyi
2016. szeptember 30. 19:47
Mandi azt már nem hozza,hogyan sért törvényt a 2 farkú....gusztustalan kampányt nyomattok
3M..
2016. szeptember 30. 19:13
Sajnos a Jobbik nem kapja meg a megfelelő mennyiségű médiafelületet. Ez most a népszavazási kampány finisében keményen visszaüthet a kormánypárt referendumának érvényességére. Nem beszélve a levélszavazók visszautasításáról. Ez legalább 2 millió szavazó. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!