Foreign Policy: egy Trump-elnökség veszélyes lenne

2016. október 10. 09:52

Szerkesztőségi cikkben jelentette be a Foreign Policy című külpolitikával foglalkozó amerikai lap, hogy Hillary Clintont támogatják az elnökválasztáson. Az 1970 óta működő lap még sosem ajánlott elnökjelöltet olvasóinak. Most azt írták, hogy Donald Trump elnöksége nem csak az Egyesült Államok, de a világ biztonságát is kockáztatja, ezért fel kell szólalniuk.

2016. október 10. 09:52

Donald Trump elnöksége nem csak az USA-ra, de a világra nézve is veszélyes – írja a külpolitikával foglalkozó Foreign Policy nevű amerikai lap szerkesztőségi cikkében. Ezért az 1970 óta működő médium történetében először elnökjelöltet ajánlanak olvasóiknak, méghozzá Hillary Clinton személyében. Kiemelték: eddig azért nem ajánlottak jelöltet, mert mindenképpen szeretnék megőrizni objektivitásukat és függetlenségüket, egy esetleges Trump-elnökség viszont olyan hatalmas veszélyt jelent az USA-ra és a világra is, amiről kötelességüknek érzik tájékoztatni az olvasókat.

A cikkben röviden szólnak arról, hogy az alkalmatlanságát bizonyító tények számát látva sokkoló, hogy Trump egyáltalán az egyik nagy párt jelöltje lehet. Kiemelték a nőkkel való bánásmódját, illetve azt, hogy pártjának sok neves tagja elhatárolódott tőle, pedig nekik aztán sok okuk lenne, hogy kiálljanak a jelölt mellett.

Trump téveszmés és nárcisztikus

A lap ezután áttért szakterületére, a külpolitikára. Szerintük Trump nem hogy a finom részletekre nem figyel a nemzetközi ügyekben, de a legalapvetőbb tényekkel sincs tisztában. Elismerően beszélt Putyinról, felkérte az oroszokat, hogy szóljanak bele az amerikai ügyekbe, Janukovicshoz közeli tanácsadót alkalmazott, megvédte a Krím elfoglalását – sorolja a lap. Ezen kívül nem érti, hogy mi az amerikai hozzáállás az atomfegyverek használatához, megsértette Mexikót és felmondana olyan egyezményeket, cserben hagyva az USA szövetségeseit.

A lap szerint a muszlimok elleni kiállásával Trump a terroristák malmára hajtotta a vizet; tagadta a klímaváltozás valóságát. „Olyan téveszmés és nárcisztikus világképet vezetett elő, ami alapján világos, hogy azt gondolja: a személyes tárgyalási képességei önmagukban megváltoztathatják más országok szándékát, felülírhatnak, vagy helyettesíthetnek megegyezéseket és kordában tarthatják azokat a diktátorokat, akiket – másokkal ellentétben – nem kedvel” – írják.

A joguralmat sem tartja tiszteletben a republikánus jelölt

A Foreig Policy állásfoglalása szerint Trump folyamatosan leszólja az amerikai katonai vezetést, a veteránokat, a hősi halottak családjait. Kiemelték: nem csak a demokraták tartják veszélyes jelöltnek, de a republikánusok egyetlen hiteles külpolitikai szakértője sem csatlakozott a kampánycsapatához. Ennek az az oka szerintük, hogy Trump teljesen eltér a republikánus párt összes elvétől és sztenderdjétől a külpolitikai vonalon.

Ezen felül a lap szerint a republikánus jelölt nem tiszteli a joguralmat és a szólás-, illetve sajtószabadságot: kampányt folytat a média, illetve kifejezetten egyes riporterek ellen. A viták során pedig semmit sem ad a tényekre és az igazságra, ez pedig a jövően is negatív hatással lehet az amerikai politikára. Végül a lap kimondja, hogy Trump élete során többször bebizonyította, hogy nőgyülőlő és rasszista; üzletemberként pedig kérdéses a sikere. Mindez pedig együttvéve kockáztatja az amerikai életvitelt, a szabadságot és az ország szövetségeit.

Vele szemben viszont Clintonnál a lap szerint a második világháború óta nem volt felkészültebb jelölt, ha a kül- és biztonságpolitikai kérdéseket vesszük figyelembe. Emellett Clinton már bizonyított több pozícióba is. „Ezen felül nem kis dolog, hogy megválasztása orvosolna egy nagy problémát, mégpedig a nők kizárást a legfontosabb pozíciókból” – zárul a cikk.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takel
2016. október 10. 15:34
Nem meglepő, a "független" náluk is általában globalista-"demokrata" trójai falovat jelent. Az utolsó bekezdés szépen megmutatja, hogy mennyire függetlenek és elfogulatlanok :) Csak a józan észtől és az igazságtól függetlenek, a demokrata párti szponzoroktól nem. -> Vele szemben viszont Clintonnál a lap szerint a második világháború óta nem volt felkészültebb jelölt, ha a kül- és biztonságpolitikai kérdéseket vesszük figyelembe. Emellett Clinton már bizonyított több pozícióba is. „Ezen felül nem kis dolog, hogy megválasztása orvosolna egy nagy problémát, mégpedig a nők kizárást a legfontosabb pozíciókból” – zárul a cikk.
drkovax
2016. október 10. 13:56
Clinton már bizonyított. Ja, épp innen tudjuk, hogy alkalmatlan.
luga
2016. október 10. 13:18
Szerintem csak a fegyvergyártókra lenne ártalmas Trump. Nem akar minden áron világháborút, mint ez az ostoba némber.
hakos
2016. október 10. 12:36
"Kiemelték a nőkkel való bánásmódját" Most ez komoly? Mi köze a külpolitikának és a nemzetbiztonságnak a nőkkel való bánásmódról? Meg egyáltalán miféle "bánásmódról" beszélnek? Esetleg beszédmódról lehet szó. Mint tudjuk Clintonné férje hogyan bánt a Mónikával, az bánásmód volt. Ha TRUMP azt mondja, hogy egy nőt meg akart dugni, mert vonzódott hozzá, az legfeljebb vágy, egyébként eléggé normális és természetes a férfiak körében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!