LIBE: Fokozni kell a mentési műveleteket a Földközi-tengeren

2019. október 21. 23:05

Az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság határozottabb felelősségvállalásra szólította fel a tagállamokat.

2019. október 21. 23:05

A földközi-tengeri kutatási és mentési műveletek fokozására szólított fel hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága, a képviselő-testület plenáris ülése a napokban fog szavazni ezen állásfoglalás megerősítéséről.

Az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) 34:26 arányban hagyta jóvá az indítványt, amelyben határozottabb felelősségvállalásra, fenntartható és állandó jellegű megoldás elfogadására szólították fel az Európai Unió (EU) tagállamait az eseti jellegű megállapodások helyett. Emellett tisztességes mechanizmus felállítását sürgették a tengeren felvett menedékkérők elosztására a szolidaritás jegyében.

A képviselők rámutattak, hogy bár az utóbbi években jelentősen visszaesett az EU-ba érkezők száma, a Földközi-tenger közepén húzódó migrációs útvonal továbbra is a világ legveszélyesebb útvonalának számít, csak idén több mint hétszázan vesztették életüket átkelés közben. Leszögezték, hogy a nemzetközi és a közösségi jog is előírja a kimentettek partra szállításának kötelezettségét, Líbia viszont nem vehető biztonságos helynek. Végezetül hangsúlyozták, hogy a legális, biztonságos migrációs csatornák létrehozása lenne a legjobb módja az emberéletek megmentésének, illetve kiemelték, hogy a civil szervezetek humanitárius segítségnyújtási tevékenységét nem szabadna kriminalizálni. A kérdésről szerdán vitáznak a plenáris ülésen, másnap pedig sor kerül a szavazásra az állásfoglalásról.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 10:54
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Bitrex®
2019. október 22. 10:32
Szerintem el kellene egy kilépési terven is gondolkozni. Ki szeret bolondokkal együtt élni?
redgreg
2019. október 22. 09:16
Szerintem is, pl ki kell menteni a Virbius Unitot, és a Szent Istvánt, aztán felújítani, és az embercsempész hajók ellen bevetni. Lehet nem modern, de egy 40 cmes löveg azért ma is hatásos
néhai Ch.Pilot
2019. október 22. 00:57
LIBE: Fokozni kell a mentési műveleteket a Földközi-tengeren De csak a sérült cetek, halak és tengeri madarak esetében. Az ember tanuljon meg vigyázni magára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!