A magyar kormány vétója nagyon nehezen védhető

2020. november 17. 15:19

Viszont romboló politikai, gazdasági hatása nyilvánvaló.

2020. november 17. 15:19
Király Miklós

„A magyar kormány vétója az EU joga tükrében

A koppenhágai kritériumok (1993) értelmében Magyarország EU csatlakozásának egyik alapvető feltétele volt a jogállamiság (rule of law) tiszteletben tartása. Ezt soha nem kifogásoltuk a csatlakozási tárgyalások során. 2007 decemberében a magyar Országgyűlés, a FIDESZ frakció lelkes támogatásával, a tagállami parlamentek közül elsőként erősítette meg az Európai Unióról szóló szerződést (EUSz).

Az EUSz szerint »Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. …« (EUSz 2. cikk). Az Unió és a tagállamok a lojális együttműködéselvének megfelelően kölcsönösen tiszteletben tartják és segítik egymást a Szerződésekből eredő feladatok végrehajtásában. (EUSz 4. cikk (3))

Az uniós jog érvényesülését, betartását, egységes értelmezését végső soron az Unió intézményei biztosítják. A fentiek alapján, a jogállamiság szempontjait érvényesítő uniós költségvetéssel szemben emelt magyar vétó nagyon nehezen védhető, viszont romboló politikai, gazdasági hatása nyilvánvaló.”

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. november 18. 11:14
"...Viszont romboló politikai, gazdasági hatása nyilvánvaló..." ISTENNEK HÁLA!!!
Krupp Skya
2020. november 18. 09:42
Erre a posztra még Farkas Mihály, Gerő Ernő, Rákosi Mátyás, Donáth Ferenc, Vásárhelyi Miklós és Kádár János is azt mondta volna, ez nagyon király.
Krupp Skya
2020. november 18. 09:35
Apád fasza is olyan volt mint egy torpedó romboló szűzhártyát rombolt volna, ha anyuka még szűz lett volna, de egy KISZ táborban KISZ matracként elvesztette.
Vakfolt
2020. november 18. 08:35
"A koppenhágai kritériumok (1993) értelmében" .. keressünk rá abban a szövegben a fajtalanok jogaira, amit most követelnek rajtunk! Ez a szar duma is nehezen védhető!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!