Támadást követően eltűnt ötvennégy diák egy nigériai iskolából

2020. december 13. 07:24

A motorokon kiérkezett támadók december 11-én este hatoltak be a tanintézet területére és nyitottak válogatás nélkül tüzet, amikor a diákok már aludtak.

2020. december 13. 07:24
null

Ötvennégy diáknak veszett nyoma az észak-nigériai Katsina állambeli Kankara bentlakásos főiskolájából egy fegyveres támadás során – közölte az Arise helyi televízió szombaton. „Az iskolában 884 diák volt, ismételt ellenőrzéseket követően megállapítást nyert, hogy 54-en nyomtalanul eltűntek” – mondta az iskola egyik dolgozója. A motorokon kiérkezett támadók december 11-én este hatoltak be a tanintézet területére és nyitottak válogatás nélkül tüzet, amikor a diákok már aludtak. A támadást 48 órával azt követően hajtották végre, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök látogatást tett szülővárosában, a szintén Katsina államban található Daurában.

Gambo Isah, a biztonsági erők szóvivője szerint nigériai rendőrség, hadsereg és légierő nagyszabású mentőakciót indított a gyerekek kiszabadítása érdekében. „Rendőrségi alakulatok követték az elkövetőket, sikerült kétszáz diákot visszaszerezni” – mondta. Aminu Bello Masari, Katsina kormányzója szombaton a főiskolába látogatott. Kijelentette, hogy a kormány mindent megtesz a diákok kiszabadítása végett. Egyben azonnali hatállyal elrendelte a bentlakásos iskolák ideiglenes bezárását az állam területén. Első nyomozati eredmények szerint feltehetőleg emberrablókról van szó, akik váltságdíjat akarnak kicsikarni. A feltételezhető tettes a Boko Haram nigériai és nyugat-afrikai terrorszervezet.

A Boko Haram korábban már követett el hasonlót: 2018 februárjában 110 diáklányt rabolt el a terrorszervezet a nigeri határ mellett található Dapcsiból. Március végére a 110 elraboltból 101 diáklányt visszaadtak családjaiknak. A magát a saría védelmezőjeként bemutató szervezet már a nevében is utal rá (Boko Haram =„A nyugati oktatás bűn”), hogy nem támogatja a nők oktatását – így jellemzően kifejezetten büszkék is arra, hogy korábban sikerült már kiskorú diáklányokat elrabolniuk különböző, főként észak-nigériai városokból, ezzel meggátolva, hogy tanulhassanak.

(MTI – Euronews)

Fotó: A Boko Haram iszlamista szervezet fogságából kiszabadult nigériai iskolás lányok egyikét viszi ölben egy katona Maiduguri repülőterén 2018. március 21-én, miután az emberrablók szabadon engedték őket az északkelet-nigériai Dapcsiban. A terrorszervezet február 19-én ejtette foglyul a 110, tizenegy és tizenkilenc év közötti diáklányt Dapcsi településen. A nigériai tájékoztatási miniszter 91 túsz visszatéréséről számolt be. (MTI/ EPA)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2020. december 14. 09:43
Mit tesz egy Boko Haram harcos, ha szorul nyaka körül a hurok, vagy egyszerűen csak nyugdíjba akar vonulni? Beleúszik a Földközi tengerbe, ahonnan Soros NGO hősei 30 méter után kiszabadítják, és diadalmenetben szállítják kontinensünk kellemes keblére. Nem tudom belegondoltak-e a brüsszeli uraságok (és úrhölgyek persze) hány ilyen gátlástalan gyilkos lebzselhet már Európában az adófizetők pénzén.
Volo
2020. december 13. 20:26
Amikor a nigériai hadsereg megtámadja őket, akkor a rablók eljönnek Európába, mint háborús menekültek. Az NGO-k gondoskodnak róla, a papírjaik megsemmisítésével, hogy nehogy megtudják az olaszok, kik is voltak ezek. Aztán majd "beilleszkedve", integrálódva, gondoskodnak NAP MINT NAP A NYUGDÍJAS ÖREGASSZONYRÓK, MINT ÁPOLÓK...
Mandarin.
2020. december 13. 18:02
Köszönheti Afrika ezeket a cselekményeket Mohamed prófétának.
flesh ripper
2020. december 13. 10:20
Black Lives Matter
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!