Hogyan tartsuk távol a háborút hazánktól?

2021. augusztus 25. 15:44

A pacifisták hajlamosak figyelmen kívül hagyni, mi történt 2001 előtt vagy akár 2015 körül.

2021. augusztus 25. 15:44
null
Bódi Ábel
Bódi Ábel

„A háborút ellenző pacifisták hajlamosak figyelmen kívül hagyni, mi történt 2001 előtt vagy akár 2015 körül. Amikor a tálibok uralták Afganisztánt, nekik országnyi erőforrás állt rendelkezésükre, hogy kiképezzék a saját szájízük szerint való hadviselésre a katonákat, azaz fanatikus iszlamistákat gyártsanak futószalagon. Amikor az ISIS felütötte a fejét Iraktól Szíriáig, és hatalmas területeket vont ellenőrzése alá, hetente voltak terrortámadások Európa-szerte, s mindaddig tartott a téboly, amíg nem sikerült visszaszorítani ezeket a csoportokat.

Most, hogy utópiák illuzionistái vezetnek nyugati nagyhatalmakat, körmükre ég az elkésett békevágy. Aki behatóbban látja és európai szemmel tekint a felbolydult Közel- és Közép-Keletre, láthatja, hogy a saját békénk szavatolása az a háború fenntartása, amelyre ez a szó talán túlzó is, inkább használnám a békeharcot. Ellentmondásnak tűnik, de sem békét nem tartottunk fenn, sem háborút nem vívtunk, csupán azt tettük, amit a csernobili atomreaktorral tesznek harmincöt éve: 

igyekeztünk befoltozni a veszélyes lyukakat, és viszonylagos sikerrel, hiszen a lakosságnak nem kellett folyamatos rettegésben élnie, ráadásul minimalizálta a szövetség a terroristák erőforrásait, ezzel ha tetszik, ha nem, Európát mentve.

A másik, szintén népszerűtlen álláspont szerint mindez katonáink harckészültségének fenntartása miatt is fontos volt. Egy-egy misszió hihetetlen tudással járul hozzá a haza védelméhez, hiszen a harctéri tapasztalatnál többre nincs szükség akkor, ha hazánk szuverenitását valami fenyegeti. Mérhetetlen veszteség akár egy magyar élet is, de akik Afganisztánban hősi halált haltak, bizony értünk és még sok millió honfitársukért tették, akik számíthatnak egy erős, jól szervezett és tapasztalt haderőre.

»A háború a politika folytatása más eszközökkel« – így írt Carl von Clausewitz. Mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy gyenge politikusok vezette országokban a háború már a saját földjükön dúl, az erőskezű vezető pedig távol tartja a bajt hazájától.”

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. augusztus 25. 23:20
A leghatékonyabb pacifikáló eszköz az iskola, mert akit oktatnak, az alárendeli magát egy adott igazsághalmaznak (paradigmának). Tehát ahhoz, hogy a számunkra veszélyes területeken megszűnjön a veszély, el kell érni az általános közoktatást. Ez a legfontosabb, nem a háborúskodás kiszervezése, de persze értem én, hogy azt is muszáj. Minden olyan terület veszélyes az általános világrendre, ahol nem létezik általános, mindenkire kötelezően kiterjedő közoktatás. Nyilván más veszélyek is vannak, de ez például nagyon fontos.
Akitlosz
2021. augusztus 25. 22:59
A muzulmánokat nem a saját országaiktól kellene távol tartani, hanem Európától. Európában sokkal nehezebb lesz a tálibok ellen harcolni, mint Afganisztánban és már ott sem sikerült.
Akitlosz
2021. augusztus 25. 22:56
"Hogyan tartsuk távol a háborút hazánktól?" Néhány atombombával. Atombombával rendelkező országokat mintha ritkábban támadnának meg más országok. A leghatékonyabb háború távoltartási eszköz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!