A háború miatt az EU egyelőre kivárna a jogállamisági mechanizmussal

2022. március 14. 13:46

A Bloomberg szerint az uniónak most egységre van szüksége az orosz agresszió fényében, így egyhamar nem lesz pénzmegvonás a blokkon belül.

2022. március 14. 13:46
null

Az Európai Unió valószínűleg kivár a jogállamisági mechanizmus élesítésével, ami egyes uniós források befagyasztását teszi lehetővé a demokrácia állapota, a jogállamisági kritériumok alapján. A büntetőintézkedések foganatosítása kockázatos lenne egy olyan időszakban, amikor az EU-államok az egekbe szökő energiaárakkal, az orosz-ukrán háború gazdasági következményeivel, valamint a blokk területére áramló menekülttömeggel is birkóznak – erről a Bloomberg hírügynökség brüsszeli kiadása számolt be hétfőn magas rangú uniós forrásokra hivatkozva. Mint azt megjegyezték, a mechanizmus élesítéséhez jogilag is betonbiztos esetek kellenek: ezek a bizottsági források szerint jelenleg sem Lengyelország, sem Magyarország – a mechanizmussal fenyegetett országok – esetében nem adottak. 

A döntés, hogy mikor, és hogy egyáltalán tényleg élesítsék-e a jogállamisági mechanizmust, Ursula von der Leyen elnök kezében van.

A Bloomberg szerint a szóban forgó országok mivel határosak Ukrajnával, közvetetten érintettek a konfliktusban, főként a menekülni kényszerülők folyamatos fogadása nyomán. Csak Lengyelország eddig 1,7 millió ukrán menekült előtt nyitott ajtót, míg a magyar hatóságok február 24. óta több mint kétszázezer menekült érkezéséről tájékoztattak. Az amerikai hírügynökség hazánkkal kapcsolatban szempontként említi a három hét múlva esedékes parlamenti választásokat is: mint írják,

kicsi az esély az eljárás élesítésére a voksolás előtt.

Ismert, az uniós bírói fórum február közepén a közösségi joggal összeegyeztethetőnek mondta ki a mechanizmust. Varga Judit igazságügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy a bírói fórum a gyermekvédelmi törvény miatt hozott politikai ítéletet.

Nyitókép: Thierry Monasse / Anadolu Agency / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frutti
2022. március 15. 07:26
UKRAJNA TE DRÁGA ...hogy is lehetett ez? "Ukrajna a maga fasiszta, felfegyverzett csapataival tömegmészárlásokat hajtott végre a civilek ellen Kelet-Ukrajnában. Ezt szabad volt elhallgatni hónapokig a nemzetközi sajtóban, hogy több mint 6000 civilt mészároltak már le? Tehát Ukrajna se egy demokratikus mintaállam, rendesen felfegyverzett náci osztagok ellenőriznek számos pontot és területet ebben az országban. Tehát itt se működik semmi a nyugat-európai demokráciából nem lehet átvinni." ÓDOR JÁNOS LÁSZLÓ Kontra "Ezt szabad volt elhallgatni hónapokig a nemzetközi sajtóban, hogy több mint 6000 civilt mészároltak már le?" Az a 6000 valójában kb. 10 000 volt a mostani háborúig. Aktuális példa: Mariupol Donbasz nyugati részén van a tengerparton, a lakosság döntő többsége orosz. Miután 2014-ben az ukrán neonácik elkezdték a Dombaszi, Luhanszki mészárlást megalakult a két köztársaság és elfoglalták a várost. Aztán az ukránok visszafoglalták és pogromot rendeztek a civil lakosságon. Napjainkban a neonáci AZOV "védi". Mariupolból nem engedték a nőket, gyerekeket kimenekülni, halomra gyilkolták a civileket. Azt terjesztették, hogy már az orvosok is halottakat temetnek tömegsírokba, akiket az orosz bombázás, tüzérségi tűz ölt meg. 2014-ig a CIA fogta be az oligarchákat, az Open Society leánycégei uszították a befolyásolható civileket. A Majdanon egy CIA szolga oligarcha magánhadserege lőtt a rendőrökre és a civilekre is, aztán a mainstream média világgá kürtölte, hogy Janukovics adott parancsot a rendőröknek, hogy lőjön a tüntetőkre. Egy ideig a youtube-on fent volt egy videó amin a magánhadsereg a Majdanra menetben "bemelegítésként" lelő néhány embert. Ami egyszer felkerült a netre az már ott is marad. Garantált, hogy nem csak nekem van meg. Ez még fent van, egyértelmű bizonyíték a CIA és OSF szervezésre: https://youtu.be/xmraazAPx-A kiss.istvan770
Kristály
2022. március 14. 19:59
Az Úrsula spine halálra ítelte Európát ez már sajnos elkerülhetetlen és mindent megusznak büntetlenül.
masikhozzaszolo
2022. március 14. 19:46
Ez a nő hét gyereket szült, azt hiszem, be is vallotta. Nem lehet probléma délelőtt is egy, délután is egy szankciót szülnie. Apámék 11-en voltak testvérek. Illetve nem teljesen, mert azért volt aki kisgyerekkorban meghalt. Morbus Hungaricus. Ez még most is menő Nyugaton. De nem csak gyerekekre alkalmazzák.
amca
2022. március 14. 19:08
Már a Józsi ,a göbbels,sic,megmondta. A jogállamiság ,mi ,azt én mondom meg.. Leyen is teuton ,tehát uaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!