Hága: Ukrajna nem csatlakozhat gyorsított eljárással az EU-hoz

2022. április 13. 18:21

Holland parlamenti képviselők szerint Von der Leyen „hamis reményt” keltett Ukrajnában.

2022. április 13. 18:21
null

A holland kormány nem szeretné, hogy Ukrajna gyorsított eljárás keretében csatlakozzék az EU-hoz, miután az Európai Bizottság közölte, hogy a folyamat első szakasza még idén nyáron lezárulhat – írta szerdán a DutchNews című holland hírportál.

Liesje Schreinemacher külkereskedelmi és fejlesztési miniszter keddi parlamenti beszédében elmondta: a csatlakozás hosszú technikai folyamatot igényel és Ukrajnának ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint a többi tagjelölt országnak.  
A múlt héten Ursula Von der Leyen, a bizottság elnöke átnyújtotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az eljárás első szakaszára vonatkozó kérdőívet, és azt ígérte, hogy annak feldolgozása csupán „hetek kérdése lesz”.

Több tagállami vezető nyilatkozatot írt alá, amelyben

a tagjelölti státusz megítélése és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta.

Mark Rutte holland miniszterelnök és kabinetje azonban más véleményen van: úgy gondolják, hogy az egyszerűsített tagfelvételi folyamat precedenst teremtene más tagjelöltek, államok számára – írta a DutchNews.

Liesje Schreinemacher szerint az úgynevezett koppenhágai kritériumokat – amelyek szerint a tagjelölt tagoknak stabil demokratikus intézményekkel, működő piaccal és az uniós jog végrehajtásának képességével kell rendelkezniük – nem lehet kikerülni.

A NOS holland műsorszolgáltató hírportálja azt írta szerdán, hogy a hágai kormány „szép szimbolikus gesztusként” tekint Von der Leyen bejelentésére. , és „a szolidaritás fontos megnyilvánulásának” tartja az EB elnökének ukrajnai látogatását.

A parlament alsóházának egy része, köztük az ellenzék, azonban úgy véli, hogy

a bizottság elnöke saját hatáskörét túllépve nyilatkozott

így, ezáltal „hamis reményt” keltett Ukrajnában. Az euroszkeptikus radikális jobboldali Szabadságpárt képviselője, Vicky Maeijer még fel is szólította Von der Leyent, hogy mondjon le a bizottsági elnöki tisztségéről. Több holland képviselő véli úgy, hogy a bizottság elnökének vissza kellene vonnia kijelentéseit. Schreinemacher azt mondta, hogy egyelőre meg kell várni a bizottság hivatalos állásfoglalását.

még hosszú út áll előttük” – jelentette ki.

Nyitókép: Bart Maat / AFP

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. április 15. 09:19
békét
retsag
2022. április 14. 09:18
Ukrajna felvétele fél év alatt bedöntené az uniót.
Jack Reynor
2022. április 14. 07:45
Normális esetben 1 nap alatt csatlakozhatna bármelyik ország egy normális szervezethez. Ez EU nem normális szervezet, hanem egy neomarxisták által megszállt bürokratikus és erőszakos szuperállam, amit el kell pusztítani.
Pax22
2022. április 14. 06:40
Ez a vén tyúk nem normális! Szeme van csak nem lát. Bucsába is elment megnézni a tömegmészárlás áldozatait, mindent megígért, elítélte az oroszokat, minden bizonyíték nélkül. Pedig amíg egy bűncselekmény nem igazolt, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Putyin pedig bejelentette, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a háborús bűncselekményt nem az oroszok követték el. Ursula asszonyt ez biztosan nem is érdekli, de ő majd megmondja, hogy ki mikor és miben bűnös.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!