Halálra ítélték a Mariupolban elfogott zsoldosokat

2022. június 09. 17:16

Két brit és egy marokkói férfit „terrorizmus” vádjában találták bűnösnek.

2022. június 09. 17:16
null

Az oroszbarát „Donyecki Népköztársaságban” halálra ítéltek két brit férfit és egy marokkói állampolgárt, akiket a mariupoli harcok közben fogtak el − közölte az orosz állami média.

Az orosz ellenőrzés alatt álló „Donyecki Népköztársaság” (DPR) legfelsőbb bírósága csütörtökön halálra ítélte Sean Pinner és Aiden Aslin brit állampolgárokat, valamint a marokkói Saadoun Brahimot, akiket azzal vádoltak, hogy az ukrán fegyveres csoportok tagjaként zsoldosként vettek részt a harcokban – közölte az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

A bírói kamara elnöke megjegyezte, hogy valamennyi elítélt minden vádpontban bűnösnek vallotta magát. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a három férfi egy hónapon belül fellebbezést nyújthat be.

A napokig tartó eljárás után,

amelyet az orosz katonák ukránok elleni háborús bűnökért folyó pereinek mintájára indítottak − közölte a Guardian. 

A vád: terrorizmus

A 28 éves newarki Aslint és a 48 éves watfordi Pinnert és Saudun Brahimot „terrorizmus” vádjával ítélték el. 

Mindkét brit férfi azt állította, hogy az ukrán tengerészgyalogságnál szolgáltak, így aktív szolgálatot teljesítő katonák, akiket a hadifoglyokra vonatkozó genfi egyezményeknek védeniük kellene. Az orosz állami média azonban zsoldosként állította be a férfiakat, a bíróság pedig ennek a vádjával is ítélte el őket.

Nyitókép: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyhuba1
2022. június 10. 18:14
Nehéz kérdés, zsoldos pénzér megy gyilkolni és állatában kíméletlenek. Egy fogolycsere kíméletesebb lenne mindkét fél részéről.
Kivűlálló
2022. június 10. 07:34
Jééézusom...! :O :D Ezek álltak zsoldosnak...? :D A középső gyerek kezébe adnának egy géppisztolyt, aztán elejtené, mert megszakadna alatta! :D :D Egyébként, aki bátor a harcba indulásnál, az legyen bátor a kivégzésénél is! Hátra vinni, kivégezni, elásni őket!
Kormánypárti1
2022. június 09. 22:10
Ha aktív, szolgálatot teljesítő katonák, akkor vagy dezertőrök önkényes harccselekményben résztvevők, vagy ha az adott ország szolgálatában tevékenykedtek, akkor konkrét hadüzenet az adott ország részéről. A második esetben az adott ország teljes területe legális célpont.
zolka50.50
2022. június 09. 21:49
Azt hitték, szafarin vadászgatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!