Nem állítana fel különbíróságot az EU az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására

2022. július 12. 21:50

Az EU azzal számol, hogy a háborús bűncselekményeket a már létező bíróságok fogják vizsgálni.

2022. július 12. 21:50
null

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására az Európai Unió a már működő bíróságokat kívánja igénybe venni, Oroszország Ukrajna elleni inváziójával foglalkozó különbíróság felállítása a többi nagyhatalom belegyezése nélkül nem valósítható meg – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kedden Prágában az EU-tagországok igazságügyi miniszterei informális találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Már meglévő bíróságok fogják az ügyeket valószínűleg vizsgálni

A speciális bírósági testület felállítását Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter vetette fel, aki személyesen is részt vett a prágai tanácskozáson.

Didier Reynders azonban a tárgyalások után leszögezte: az EU azzal számol, hogy a háborús bűncselekményeket a már létező bíróságok fogják vizsgálni.

A biztos felszólította az EU tagállamait, hogy a bíróságaikat nyissák meg az Eurojust előtt és használják ki mindazokat a bizonyítékokat, amelyek ez Eurojust halmoz fel a közös adatbázisban.

– hangsúlyozta Reynders. Az Eurojust az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős fórum.

„Csehország nagyon nehéz időszakban vette át Franciaországtól az uniós elnökséget”

Pavel Blazek cseh igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Csehország nagyon nehéz időszakban vette át Franciaországtól az uniós elnökséget.

„Európában geopolitikai változások zajlanak. A korábbi időkben ismeretlen, súlyos negatív megnyilvánulásoknak vagyunk tanúi egy időben úgy a biztonság, mint a prosperitás terén is” – mutatott rá a cseh miniszter.

Prága azért adott otthont az EU-tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei kétnapos informális találkozójának, mert július elsejétől fél évig Csehország tölti be az Európai Tanács soros elnöki tisztségét.

A prágai tanácskozáson az EU-tagállamok mellett Ukrajna, Moldova és Georgia is képviseltette magát.

(MTI)

Nyitóképen Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. Fotó: JOHN THYS / AFP

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. július 13. 13:58
Sok mocskos társulás létezik e földön, de az EU visz mindent!
Reszelő Aladár
2022. július 13. 11:52
Ukrán bűnösök lesznek majd?
Ugo Gueremi
2022. július 13. 10:13
Hitelre van szüksége az adósságok rendezéséhez, a számlák kifizetéséhez vagy egy szép vállalkozás elindításához? magánszemélyek közötti pénzkölcsönre volt szüksége, hogy végre megbirkózzon a pénzügyi nehézségeivel kilábal a bankok által okozott zsákutcából, a hitelkérelmeinek elutasítása miatt. Az alábbi területeken tudunk segíteni: Pénzügyi Lakáshitel Beruházási hitel Konszolidációs adósság Felvehető hitel határa Második jelzálog Hitelkiváltás Személyi kölcsön Email: [email protected] WhatsApp +49 174 6264893
Kristály
2022. július 13. 07:27
Ezen a belterjesen kellene kiprobálni hogyan müködik egy háborus bünös kivégzése. Mert ők ott azok mind .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!