Horvát ellenzéki képviselő: Orbán sakkban tartja a kormányfőnket

2022. október 16. 14:20

Természetesen az energiaháború áll minden mögött, és az, hogy Andrej Plenkovic horvát kormányfő és kormánya „átadták az energiaszektort a magyaroknak, az oroszok legnagyobb EU-beli szövetségeseinek”; legalábbis Mirela Ahmetović szocdem politikus így látja.

2022. október 16. 14:20
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

(kép forrása: Mirela Ahmetović Facebook-oldala)

A horvát sajtó szúrta ki Mirela Ahmetović horvát szociáldemokrata képviselőnő Facebook-posztját, amelyben a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) tolvajnak nevezte. Az SDP politikusa azt is elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnök tartja sakkban Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, aki

A képet mindenesetre árnyalja, hogy a horvát miniszterelnök 2019-ben erősen kiakadt azon, hogy egy fotón meglátta, hogy a Fidesz elnökségi ülésének otthont adó teremben egy történelmi térkép van kifüggesztve, ugyanakkor már nem először hangzik el a vád, hogy a magyar kormány valamilyen módon maga alá gyűrte a horvátot.

Horvát lap: A horvát kormányfőnek a túlélésért kell háborúznia Orbánnal

A Vecernji.hr, horvát nyelvű oldal cikket közölt a magyar-horvát viszonyokról. A szerző szerint Magyarország energetikai értelemben kiszolgáltatottá válhat Horvátországnak, erről az aduászról a horvát kormány korábban csak álmodhatott. A cikk szerint az INA régóta nem horvát vállalat, nem horvát büszkeség, a nagy INA-ról szóló álmok olyanok, mint Orbán Viktor falán a Nagy-Magyarország-térképek.

Ahmetović szerint ennek oka nem más, mint az, hogy, mint írja Horvátországnak van ugyan LNG terminálja, van saját földgáza és hazai kitermelésű kőolaja is, amivel csak azt teheti, amit a magyar fél engedélyez, olyan áron, „amit Budapestről meghatároznak”. Az ellenzéki képviselő, aki többek között oroszbarátsággal vádolta meg a horvát kormányt, azt is írta, hogy szerinte Plenkovicék

merthogy szerinte a kormány az LNG terminált szerinte a magyarok érdekeinek megfelelően építette.

Az ellenzéki képviselő már korábban is hasonló fejtegetésekbe bonyolódott, amit szintén szemlézett a horvát sajtó.

Horvát politikus: a magyaroknak épült horvát pénzen a krki LNG-terminál

Komoly kritikával illette a nemrég átadott krki LNG-terminált egy horvát ellenzéki képviselő az Index.hr szerint. Mirela Ahmetović szerint az LNG-terminál horvát pénzből, kizárólag Magyarország érdekeinek megfelelően épült fel. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a terminál kapacitásának nagy részét Magyarország kötötte le, pedig Horvátország a gázfogyasztása 70 százalékát importból fedezi.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2022. október 17. 21:57
Ami az LNG terminált illeti, most kell emlékeztetnünk a horvát honanyát, hogy párszor igen hideg volt és akkor nagyon örültek a Magyarországról érkező földgáznak és ennek dacára elég sokáig nem voltak hajlandóak beépíteni a szivattyúállomásokat, amiknek köszönhetően végül Horvátország is tud gáz küldeni nekünk.
Reszelő Aladár
2022. október 16. 18:50
Amikor Fletóék idején a MOL sokat szívózott az OMV-vel, akkor hirtelen egy részvénycsomag a Szurgutnyeftegaz tualjdonába került. Szerintem a Gazpromnak van elég lóvéja a INA csomagra. Csak egy szavatokba kerül és meg lehet a magyar függőségtől szabadulni.
Sany Xepi
2022. október 16. 16:41
Ti meg mattolni akarjátok a MOL-t. Was?
Takagi
2022. október 16. 16:12
Sírjál komcsi! Buta sorosi csicska vagy. Leülhetsz, felmondtad a leckét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!