Magyar Filozófiai Társaság a pedagógushelyzetről: „Tekintélyelvű nyilatkozatokat, ellenséges propagandát tapasztalunk”

2022. október 12. 16:10

Ezért szolidárisak a tiltakozó diákokkal, tanárokkal.

2022. október 12. 16:10
null

Szolidaritási nyilatkozatot adott közre szerdán a Magyar Filozófiai Társaság elnöksége. Ebben azt írják, nem látják azokat az ésszerű érveket, amelyek alátámasztanák azt az oktatáspolitikát, „amely elviselhetetlen terheket ró a diákokra és a tanárokra, amely nem lát értéket a tanárok személyében és munkájában, amely nem keresi az oktatás korszerű fejlesztésének lehetőségeit”.

Nem látják továbbá a párbeszédre irányuló készséget, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek iránti nyitottságot, valamint nem tapasztalják az egyre súlyosbodó problémákkal kapcsolatban a konstruktív hozzáállás legkisebb jelét sem, „ami pedig egyetlen lehetséges útja lenne a hazai közoktatás egyre súlyosabb válsága rendezésének”. Ellenben észlelik a

A Magyar Filozófiai Társaság elnöksége úgy látja, az elmúlt hetekben mindez fokozódott „olyan önkényes hatalmi eszközök bevetésével, amelyek a fenyegetésre, a félelemkeltésre, az elbocsájtásokra épülnek. E súlyos és mély társadalmi problémákhoz ezt a viszonyulást teljesen elhibázottnak és társadalomellenesnek érezzük.

Nyitókép: Facebook

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. október 13. 05:46
A képen látható elnökség (4 nő és 5 pasi) félévszázadra leköti a szükségletet, be lehet fejezni a képzést 45 évig!
bölcsbagoly
2022. október 13. 05:44
Kérdés, hogy miért képez szinte minden egyetem annyi filozófust amennyit? A munkaerő piac hol s mire tudja őket alkalmazni? OK, van egy volt akadémiai kutató intézetük, de az már tele van velük.
Nozi03
2022. október 12. 20:19
Az "elviselhetetlen terhekről" bizonyára más szakmák űzői is tudnának panaszkodni, ha kérdeznénk őket. Mégis mindenki próbálja tenni a dolgát, szerintem a legtöbb ember igyekszik jól teljesíteni, mert örül, hogy van munkája, valamire kap fizetést. A diákoknak meg csak a tanulás a feladatuk, egy csomó minden miatt nem kell aggódniuk, mert a szüleik vállán a felelősség, úgyhogy szerintem nem olyan rossz azért gyereknek lenni, nem akkora dráma, hogy tanulni kell. Cserébe meg ott a hosszú nyári szünet. A tanárok fizetése más téma, hogy lehetne ahhoz mérten magasabb, hogy mennyi tanulást, készséget igényel, hogy vki (jó) tanár legyen, hogy mekkora felelősség, a társadalom számára mennyire hasznos a munkájuk. Most csak a terhekre reagáltam. Biztos van rajtuk. De másnak se könnyű.
amca
2022. október 12. 19:33
Nem ez a ti bajotok faxkalapok. Ugattok az oktatásról ,mint az idióták. Nem sorolom fel milliárdos ismerőseimet, aki max 1watzak falusi gimnáziummal indultak.De ,aki ,még talán annyit se. Dibusz Dénes( közgazdász,annyit ért hozzá mint én ) Vagyona= 3 000 000 000 huf Szoboszlai= évi 700 000 000 huf Orbán,nem a zorba= évi 800 000 000 huf Gula,most éppen sérül 1 200 000 000 huf. Ja ,meg a Szlovén Luka Doncsec , a kedvencem = 5 év =88 000 000 000 huf. Leírom hun nyelven Évi =18 000 000 000 huf. Na ,ezt kapjátok ,el filozof senkik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!