Ukrajna miatt csúszhat a magyar EU-pénzek jóváhagyása

2022. november 17. 11:56

Friss sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy nem kerül napirendre hazánk ügye november 22-én.

2022. november 17. 11:56
null

Az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja a jövő héten meghozni a döntését a Budapest által küldött beruházási és reformjavaslatokról – írta meg a Bloomberg. A lap szerint az Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a hazánknak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt. Mint írták, kérdéses, hogy az uniós pénzügyminiszterek december 6-i ülésén jóvá tudják-e ezeket hagyni,

amikor egyéb, hazánkhoz képest prioritást élvező témákról kell dönteni, mint például az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról.

Mi is történik most pontosan?

Az Európai Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a Magyarországnak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt, ami azzal fenyeget, hogy más sürgős prioritások, köztük az Ukrajnának nyújtott segélyek elmaradnak.

Ha a döntés valóban túlcsúszik a november 22-i bizottsági ülésen, akkor nagyon kevés idő marad az uniós pénzügyminiszterek számára, hogy értékeljék azt az év utolsó, december 6-i ülése előtt. Az uniós kormányoknak az év végéig jóvá kell hagyniuk Magyarország tervét, különben Budapest elveszíti a források 70%-át, ami mintegy 4,1 milliárd euró lehetséges veszteséget jelent.

Az EU diplomatái szerint a tagállamok – köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia – világossá tették, hogy időre van szükségük a magyar terv megfelelő értékeléséhez, és hogy nemzeti eljárásaikat előzetesen le kell zárniuk.

A pénzügyminiszterek várhatóan december 6-án hagyják jóvá a Kijevnek szánt forrásokat, de a magyar ügy késése akadályozhatja, hogy az Ukrajnának sürgősen szükséges pénz január után is megérkezzen – figyelmeztetett egy uniós diplomata.

A prioritás az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon

– mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijev nem engedhet meg magának késedelmet.

Egyes tisztviselők és diplomaták arra számítanak, hogy az EU támogatni fogja a magyar tervet, amely lehetővé tenné hazánknak, hogy végül 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz jusson. Ez egyúttal erőteljes jelzést küldene a pénzügyi piacoknak az ország számára nehéz időszakban az európai partnerekkel az alapvető jogokról kialakult hosszas patthelyzetet követően.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 542 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2022. november 18. 08:40
A magyar EU-pénzek jóváhagyása csupán a felcsüti cigány miatt 'csúszik'. Ennyi!
miazhogynagyonis
2022. november 18. 08:39
Akkor nem lesz NATO tag svédország és finnország.
hakos
2022. november 18. 02:42
Szóval a svédek és finnek vizsgálódnak, na akkor szerintem még mi is vizsgálódjunk a NATO csatlakozásuk kapcsán, hisz velünk ellenséges országot nem szeretnénk egy olyan szövetségbe, amelynek tagja vagyunk...
zabszem
2022. november 18. 01:20
Réges rég nincs meg az a pénz. A brüsszeliek lenyúlták... Kár erre játszani... Az egész csak szemfényvesztés a hitegetéshez... El kell engedni. Az Ukrajnának szánt hitelfelvételt következetesen megvétózni, csakúgy, mint a közös visszafizetést és az adókat... Fizessék azok, akik felvették... Ja és ki lépni ebból a f@stalicska, agybeteg, degenerált, vállalhatatlan EU-s brancsból.... Mielőbb! Már csak azért is, mert úgy is ez lesz a vége... Kár tovább húzni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!