Dollárbaloldal: ÁSZ-vizsgálatot kezdeményeztek

2022. december 08. 16:03

Közérdekű bejelentéssel fordultak az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a baloldal külföldi finanszírozása ügyében.

2022. december 08. 16:03
null

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közérdekű bejelentéssel fordult az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a „baloldal külföldi finanszírozása” ügyében. A kormánypárti politikus az MTI-nek csütörtökön elküldött videónyilatkozatában lépését azzal indokolta, hogy

A Fidesz frakciószóvivője ezért arra kérte a számvevőszéket: vizsgálja ki, hogy a fentiekkel kapcsolatban maradéktalanul betartották-e a törvényeket, és amennyiben jogsértést állapít meg, tegye meg a szükséges további lépéseket.

Halász János felidézte: a titkosszolgálatok nyilvánosságra hozott tájékoztatójából tudni lehet, hogy az Action for Democracy nevű civil szervezet az idei országgyűlési választások előtt 1 milliárd 848 millió forinttal támogatta a Marki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalmat (MMM). A szervezet ebből mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó DatAdat cégcsoportnak – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, az MMM közösségi médiás költéseit megvizsgálva az látszik, hogy idén január 1-je és április 3-a között - azaz a kampányidőszakban – több mint 172 millió forint értékben jelentettek meg hirdetéseket, hivatalos kampánybeszámolójuk viszont 530 milliós költésről számol be.

Ráadásul – hangsúlyozta Halász János – vitán felül áll, hogy a hirdetésekkel a baloldal a választáson elinduló jelölteket támogatta, tehát politikai tevékenységhez használta a pénzt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvények szerint párt semmilyen pénzügyi támogatást nem fogadhat el külföldi szervezettől és nem magyar állampolgártól. Ugyanakkor az Action for Democracy egyik kulcsszereplője, Karácsony Gergely főtanácsadója, Korányi Dávid a napokban bevallotta, hogy nemcsak mikroadományokból gyűlt össze a 3 milliárd forint, hanem voltak intézményi adományozóik is – hangsúlyozta Halász János.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. december 08. 18:00
Úgy kellett volna összeszedni őket mint ahogyan Németországban történt a pucsistakkal. Bevallás történt a pénz bizonyitott. Érdekes ők nem pöcsöltek . Mi miért pöcsölünk??? Röhögnek a markukban. Soros dörzsöli a markát jöhet a következő támadás.
artojan
2022. december 08. 17:30
Petrodollár helyett , Péterdollár bal oldal
anegy_
2022. december 08. 17:23
Ha az ÁSZ kivizsgálja, akkor nem lehet ez olyan bonyolult, hogy csaltak, loptak, kiskapukat nyitogattak. Csekkatkával mi van? Titkosított az a pár milliárd?
csulak
2022. december 08. 16:58
az eredmeny boritekolhato , senkit sem fognak buntetni, ha igen akkor nevetseges osszegekel buntetik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!