Euractiv: A szlovák pártok alkotmányos konszolidációt akarnak, hogy ne lépjenek Magyarország útjára

2023. január 25. 09:43

Módosították az alkotmányt.

2023. január 25. 09:43
null

Szlovákia ideiglenes kormánya módosította az alkotmányt, hogy szeptember végére kitűzze az előrehozott választások időpontját, írja az Euractiv. A legerősebb OĽaNO párt attól tartva, hogy a jövőbeli kormányok más célok érdekében módosíthatják az alkotmányt, közölte, hogy

csak olyan módosítást fog megszavazni, amely tartalmazza a választási rendszer megváltoztatása elleni blokkot.

Szerintük Magyarországon a vegyes rendszer Orbán Viktor miniszterelnök Fideszének segített, mivel strukturálisan a legerősebb pártnak kedvez.

Borítókép: Szlovák parlament/Wikipedia

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. január 25. 13:16
"Szlovákia ideiglenes kormánya módosította az alkotmányt" Szóval Szlovákiában a kormány hatásköre az alkotmány módosítása? Vagy a cikkíró csúsztat, vagy Európában tényleg csak az megy szembe az EU értékekkel, ha az alkotmányt a választott parlamenti jobboldali többség módosítja.
hegyivadász
2023. január 25. 11:33
A magyar választási rendszer alapjaiban ugyanaz, mint 1990-ben. A ballibeknek nem a választási rendszerrel van baja, hanem azzal, hogy nem ők nyernek.
gacsat
2023. január 25. 10:51
Angol választási rendszerben a Fidesznek 98%a lenne.
Reszelő Aladár
2023. január 25. 10:47
Akkor most kezdjük el magyarázni, hogy mily a vegyes rendszer lényege és pusztán demográfiai okokból miért kell időnkét átnézni? Vagy inkább kérdezzük meg a németeket, hogy hogyan lettek a 598 fős parlamantben 736-an? https://mandiner.hu/cikk/20230117_nemetorszag_baloldal_mandatum_kepviselok_demokracia_valasztas_szikra_levente_velemeny Rettegjetek csak. Csak legalább magatoknak valljátok be, hogy nem Dr Miniszerelnöktől féltek, hanem az emberektől, akik olyan vezetőt szeretnének mint ő és nem olyat, mint amikből jelenleg lehet választani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!