Magyarországnak üzent a NATO-ratifikációval kapcsolatban Jens Stoltenberg

2023. február 28. 14:35

„Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását” – mondta a NATO-főtitkár.

2023. február 28. 14:35
null

Sanna Marin finn kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg elmondta: a Törökországgal folytatott egyeztetéseken sikerült haladást elérni, és a jövő héten tárgyalást folytatnak majd Brüsszelben a török, a svéd és a finn kormány képviselői. A két észak-európai ország tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az ukrajnai háború kirobbanása után. A bővítéshez szükséges, hogy az összes tagállam ratifikálja a csatlakozást. Törökország a kezdetektől ellenezte a bővítést arra hivatkozva, hogy Svédország – Ankara megítélése szerint – kurd terroristáknak ad menedéket.

Stoltenberg azt mondta, mindkét ország teljesítette már az Ankara által tavaly nyáron megszabott feltételeket. A két ország „már most sokkal jobb helyzetben van, mint a jelentkezésük előtt, mert elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna abban az esetben, ha valamilyen fenyegetés érné Svédországot vagy Finnországot” – fogalmazott a NATO-főtitkár. 

Sanna Marin megjegyezte, hogy még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell a NATO-bővítést, amelyet a magyar kormány – a finn miniszterelnök szavai szerint – támogatásáról biztosított, és nem támasztott feltételeket a jóváhagyásához. Jens Stoltenberg Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Stoltenberg az újságírók előtt azt is kijelentette, hogy a NATO-tagállamok között egyetértés van arról, hogy Ukrajna „hosszú távon” a szövetség tagja lesz, de jelenleg egyelőre Kijev Oroszországgal szembeni támogatására fókuszálnak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2023. március 01. 07:20
Kuss, pofád lapos, ez egyedül Magyarország dolga.
Kivűlálló
2023. február 28. 21:41
Csak és kizárólag azután írnám alá Magyarország helyében, ha már a törökök aláírták! Addig nem!
machet
2023. február 28. 20:17
Azért ott előtte még meg kell vizsgálni néhány dolgot.
mgyfree
2023. február 28. 19:38
Ezt nem Vktor dönti el demokratikus szavazás lesz, nem lehet előre tudni az eredmény buzi finnek nato jogállam, muhhaaaa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!