Szakértő: Az Ukrajnának küldött fegyverek 40 százaléka jut el a frontig, a többi bűnözők kezébe kerülhet

2023. március 14. 07:28

A fegyverek nagy része feketepiaci hálózatokon át visszaszivárog Európába.

2023. március 14. 07:28
null

A Magyar Nemzet arról ír, hogy miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző fekete­piaci hálózatokon visszaszivárog Európába és különböző szervezett bűnözői csoportok kezébe jut, addig a teljes magyar baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást.

Mi van azokkal a fegyverekkel, amelyek nem jutnak ki a frontra?

„Amerikai kimutatások szerint az Ukrajnába küldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra” – tájékoztatta a lapot Horváth József. A biztonságpolitikai tanácsadó elmondta, az elmúlt hónapokban láttak olyan felvételeket, amelyek tanúsága szerint

a Balkán déli részén tűntek fel Ukrajnából származó páncélelhárító rakéták. Emellett Svédországban különböző szervezett bűnözői csoportok is Ukrajnából szerezhettek automata fegyvereket

és robbanószereket.

„A világ válságövezeteibe – ahová legális úton nem kerülhetnek fegyverek, hiszen a fejlett világ mindezt blokkolja –, nagyon megugrott a kereslet a lövegekre, páncélozott harcjárművekre, nehézgéppuskákra. Mindezt a szervezett bűnözés igyekszik kielégíteni. Itt már nem kézifegyverekről van szó.”

Egy bűnszervezet számára teljesen mindegy, hogy embert, cigarettát, drogot vagy fegyvert csempész. „Ehhez ki kell építeni az illegális szállítási útvonalakat, be kell épülni a rendszerekbe, ki kell építeni bizalmi kapcsolatokat különböző országokban. Ezeken keresztül folyik mindez. A szervezett bűnözésre igaz, hogy mindig azzal kereskedik, amelyre a legnagyobb igény van a piacon” – mondta.

A szakértő szerint fennáll annak a veszélye, hogy Európában most szervezett bűnözői vagy a radikális iszlamista szervezetek hozzájuthatnak olyan fegyverekhez, robbanóanyagokhoz, haditechnikai eszközökhöz, amely által megszervezhetnek a lakosságra komoly veszélyt jelentő műveleteket is.

Ennek ellenére az Európai Unió semmilyen korlátozást nem fog bejelenteni a fegyverszállításokkal kapcsolatban,

teszi hozzá, ugyanis „ezt már korábban beiktatták kockázatként, ma pedig elkönyvelik veszteségként”.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MUHAMMED ENES YILDIRIM)

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. március 14. 13:50
Mexico
18.0 fok
2023. március 14. 11:57
a "szakértő" ott vót és megszámolta. 40% jött neki ki tűpontosan. lapozzunk.
Reszelő Aladár
2023. március 14. 10:55
Vajon bárki átnézi azokat a "humanitárius" gabonaszállító hajókat és vonatokat, amelyek a csóró világ életbanmaradásáért jöttek létre? Csak nehogy találjanak benne fegyvert meg lőszert. Egy hajóban már nagyobb járművek is elférnek. Csak egy gondolat...
MrStokes
2023. március 14. 10:08
Maffia állam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!