Keveredő stratégiai célok az uniós vezetők kínai látogatásán

2023. április 05. 14:55

Az Európa Bizottság elnöke és a francia elnök közös háromnapos látogatásra érkezett Pekingbe, hogy megerősítse az EU és Kína közötti kapcsolatokat. A két politikus azonban két különböző megközelítéssel utazott, ami nagyban veszélyezteti a közös uniós érdekeket.

2023. április 05. 14:55
null
Maráczi Tamás

***

Emmanuel Macron gépe  néhány órával hamarabb landolt a pekingi repülőtéren, a francia elnök azzal a misszióval jött, hogy megmentse az európai-kínai kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat az erodálódástól, miután az ukrajnai háború okán a Nyugat és Kína viszonyrendszere érezhetően megromlott. Macron szerint életbevágóan fontos kapcsolatban maradni Kínával, amely kulcsszereplő az oroszok felé való közvetítésben;

a vizit egyik célja, hogy kínai közbenjárást kérjen az ukrajnai háború befejezésére.

Ursula von der Leyen ezzel szemben úgy érkezik bizottsági vezetőként jegyzett első kínai útjára, hogy előzőleg többször hangoztatta a kínai gazdasági függésből való szabadulás fontosságát, valamint annak szükségességét, hogy megakadályozzák a nyugati technológiákhoz való kínai hozzáférést.

Milyen állapotban vannak az EU-Kína kapcsolatok?

Az elmúlt években az Európai Unió és Kína viszonya mélypontra került, ennek két fő oka volt. Az egyik, hogy az Európai Parlament 2021-ben nem szavazta meg a kínai befektetéseket szavatoló kétoldalú szerződést, miután a kínai hatóságok szankciókat vetettek ki uniós tisztségviselőkre azt követően, hogy az EU gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott olyan kínai hivatalnokokat, akik részt vettek az ujgur kisebbség jogfosztásában; az egyezmény jobb védelmet ígért volna az uniós piacnak, és modernebb szabályozást tett volna lehetővé a kínai gazdasági életben, elsősorban a szellemi tulajdon, a szabadalmi jogvédelem terén.

A másik ok, hogy Kína nem ítélte el az orosz agressziót az ukrajnai háború során,

az orosz energiahordozók felvásárlásával és a burkolt fegyverzeti támogatással Oroszországot segítő hatalommá vált ebben a konfliktusban.

Kína és Oroszország tavaly február elején, a háború kirobbanása előtt stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással, amelyet egyértelműen az amerikai hegemónia gyengítésére, egy új, többpólusú világrend előmozdítására kötöttek. Ezzel a lépéssel az Egyesült Államok első számú szövetségese, az EU a polarizált helyzet egyik, nyugati pólusára került, a Kínával való harmadikutas gazdasági együttműködés zavartalansága megszűnt.

A kínai vizit előtt mind Macron, mind Von der Leyen telefonon konzultált Joe Biden amerikai elnökkel. Az európai diplomácia nem teljesen független, a háborús viszonyok a diplomáciai függőségeket kicsit pőrébben mutatják meg, mint egy háborúmentes időszakban, amikor az érdekképviselet mozgatórugói  kevésbé látszódnak, az események jobban a színfalak mögött maradnak.

Kínával, Amerika első számú ellenségével üzletelni már nehéz amerikai tudomás nélkül,

márpedig az EU saját érdekei miatt nem hagyhatja, hogy a felemelkedő hatalommal és erős ázsiai gazdasággal ne tartsa fenn gazdasági kapcsolatait. Márpedig az üzenet Washingtonból Brüsszelbe az, hogy az EU ne kövesse el a kínaiakkal ugyanazt a hibát, mint az oroszokkal: veszélyes a status quo felrúgására készülő állammal gazdasági függőségbe kerülni vagy maradni.

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen egyeztetése április 3-án a párizsi Elysee Palotában   (forrás: Ludovic MARIN / AFP)
Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen egyeztetése április 3-án a párizsi Elysee Palotában (forrás: Ludovic MARIN / AFP)

Mit akar elérni Macron és Von der Leyen Pekingben?

Mindkét politikus az uniós érdekek képviseletében érkezett a kínai fővárosba, de mindkettejük indítékaiban keverednek a közös és at egyéni, nemzeti szempontok. Macron hazájában éppen a nyugdíjreform miatti társadalmi elégedetlenséget próbálja kezelni, ezért

számára hatalmas diplomáciai győzelem lenne, ha gazdasági-kereskedelmi egyezményekkel térhetne haza

– nem véletlen, hogy útján delegációjában ott van több nagyvállalat (Airbus, Alstom, EDF) képviselője is – ahogy Olaf Scholz német kancellár is tette tavaly novemberi kínai vizitjén.

Macron az európai egységet szándékozza képviselni Pekingben, de gazdasági megközelítése sem tükrözi a valóságot, hiszen a 27 unió tagállam Kína-politikája nagy szórást mutat: Litvánia például drasztikusan menekül a kínai befektetésektől, míg Németország, Franciaország vagy Spanyolország rettegnek attól, hogy egy esetleges gazdasági háborúval leépülnek a kínai piacaik, és ezzel nagy káruk keletkezik – írja elemzésében a Politico.

Ursula von der Leyen még nehezebb helyzetben van:

az EU vezetői egy kevésbé konfrontatív megközelítést szeretnének Kínával,

a Bizottság fejétől ennek képviseletét várják el, míg a fő szövetséges, az Egyesült Államok azt szeretné, ha az EU hasonló diplomáciai keményvonalasságot venne fel, mint a saját Kína-politikája.

Az EB elnöke tehát a kínai elnökkel való hivatalos találkozóján furcsa helyzetbe kerül: korábbi szavaival összhangban keményebb hangot kellene megütnie a kínai háborús álláspont, kereskedelempolitika kritikájában, ugyanakkor ki kell fejeznie Európa vágyát a gazdasági kapcsolatok fenntartására. A Politico-nak név nélkül nyilatkozó brüsszeli bennfentesek emiatt nem fűznek nagy reményt ahhoz, hogy Hszi Csin-ping egy ilyen megosztott uniós álláspont hatására bármiben hajlana az európai kérések megfontolására.

--

--

Nyitókép: Emmanuel Macron múzeumi látogatással kezdi háromnapos vizitjét Pekingben április 5-én    (forrás: Ludovic MARIN / AFP)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2023. április 06. 09:49
Baromira nem ismerik kínát... Ha valaki, - mint ahogy knédige frau Von der Leyen, - kínára megjegyzést tesz azt nem fogják két hónap múlva elfelejteni. Ott nem ez a három napig él minden ami a médiában megjelenik irányítás van... Ez körülbelül tíz-húsz évvel kitolja azt a határt amikor valamit is elérhetnek kínával tárgyalásokkal... Persze udvariasak mosolyognak, minden lényegtelen dolgot megdicsérnek, de egy tapodtat sem fognak haladni... Nekünk is kb 15-20 évbe telt amig a mostani szintre eljutottunk....
almaska
2023. április 06. 02:46
"Márpedig az üzenet Washingtonból Brüsszelbe az, hogy az EU ne kövesse el a kínaiakkal ugyanazt a hibát, mint az oroszokkal: veszélyes a status quo felrúgására készülő állammal gazdasági függőségbe kerülni vagy maradni." Bánatunkra egy olyan üzenetet akárhonnan Brüsszelbe, (hogy az EU ne kövesse el az USA-val ugyanazt a hibát, mint az oroszokkal) sajnos nem fognak küldeni. Frau von der Leyen magával hordozza azt a hibáját (még Kínába is) vagyis nem veszi észre hogy tudják róla, ö az USA ügynöke. Talán tudathasadása van őnagyságának mivel annyira ragaszkodik hogy ö az EU-t képviseli.
pipa89
2023. április 05. 23:56
JA, KEVEREDIK EURÓPA ÉS A FED-ES JENKI PARAZITA ÉRDEKE AZ UNIÓ FELSŐ VEZETÉSÉBEN. EURÓPA VAGY PÉNZGYARMAT. LENNI VAGY NEM LENNI? EZ ITT A KÉRDÉS.
nempolitizálok
2023. április 05. 21:54
Igen jó és nem mellesleg érdekes elemzés: https://nemzeti.net/a-most-zajlo-furcsa-vilaghaboru-mely-pontjan-fog-kina-nyiltan-beavatkozni-a-kuzdelembe-20845379.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!