Magyar György a 99 Mozgalom adományáról: Az érintetteknek az az érdeke, hogy ne lehessen tisztán látni

2023. június 29. 15:00

Az ügyvéd úgy véli, ha igaz, hogy a politikus mikroadományokból gyűjtötte össze a pénzt, akkor annak nyoma kell, hogy legyen, akkor is ha perselyeztek, de akkor is, ha utalások történtek.

2023. június 29. 15:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Karácsony-féle 99 Mozgalom zavaros pénzügyi támogatásáról szóló hír a napokban robbant ki, ezért számos körülmény még nem tisztázódott, így a legtöbben óvatosan foglalnak állást az ügyben. A Nemzeti Információs Központ által nyilvánosságra hozott jelentés alapján azonban egyértelmű, Perjés Gábor párbeszédes politikus 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc részletben több mint ötszáz millió forintnyi összeget fizetett be a mozgalom számlájára, méghozzá háromféle pénznemben: forintban, fontban és euróban.

Az érintetteknek jobbak a kaotikus viszonyok

Schiffer András annyit posztolt ki a Facebook-oldalára, hogy „Ha ma Magyarországon többszázmilliós mikroadományt euróban össze lehet kalapozni az emberektől, akkor alighanem új értelmet nyer a megélhetési válság.” Megkerestük az egykori LMP-s politikust arra kérve, hogy fejtse ki bővebben a véleményét, de nem volt hajlandó nyilatkozni.

Magyar György – anélkül, hogy a konkrét ügyről beszélt volna – azt mondta, a párttörvény kampányfinanszírozási szabályai nem egyértelműek, zavart keltőek, így módot és lehetőséget adnak bárkinek – legyen az kormánypárti vagy ellenzéki politikus –, hogy ezeket kijátssza.

– fogalmazott. Mindennek pedig az az oka – jelentette ki –, hogy az érintetteknek nem az az érdekük, hogy bárki tisztán lásson ezekben a kérdésekben, számukra jobbak a kaotikus viszonyok.

Az ügyvéd meg van róla győződve, hogy minden párt többet költ a kampányára, mint amennyit a jogszabályok megengednének, de a hatóságok az ellen lépnek csak fel, akivel szemben akarnak. Ez persze egy jogásznak nagyon rosszul esik – mondta –, de tisztában van azzal, hogy a politikai érdekek ezeket a szempontokat felülírhatják. Ugyanakkor kihangsúlyozta Magyar György, hogy különbséget kell tenni a finanszírozás szempontjából a pártok és a mozgalmak között, mert más szabályok vonatkoznak rájuk, míg az utóbbiak elfogadhatnak támogatást jogi személyektől, az előbbiek nem.

A többség leszavazta a vizsgálóbizottságot

Magyar György úgy véli, ha igaz, hogy a politikus mikroadományokból gyűjtötte össze a pénzt, akkor annak nyoma kell, hogy legyen, akkor is ha perselyeztek, de akkor is, ha utalások történtek. Ezek egy vizsgálattal kideríthetők, s akkor nem csupán feltételezésekről beszélhetünk, amelyekre

nem lehet eljárást alapítani, hanem csak tényekre.

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén az ellenzéki többség nem szavazta meg a vizsgálóbizottság felállítását – vetettük közbe. Ez a politika – reagált az ügyvéd, majd hozzáfűzte, egy ilyen bizottságnak egyébként sincs komoly jogköre, elsősorban politikai megállapításokat tehet és nem szakmaiakat, holott arra kellenének bizonyítékok, hogy szabályszerű pénzmozgások történtek vagy sem.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ne nézzen már minket hülyének! - a Városházán is szembesítették Karácsony Gergelyt a félmilliárdos kampánytámogatásával

„Nem lenne tisztességesebb azt bevallani, hogy Soros György és más külföldi donorok pénzét használták fel az országgyűlési választások eredményének befolyásolása végett?" - vetette fel a Fővárosi Közgyűlésben Wintermantel Zsolt.

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. június 29. 20:13
Úgy látszik, a bolsik Gyuribácsit dobták. Meg van sértődve, a többi egyszerűen nem engedte oda a kondérhoz.
sagirdilsiz
2023. június 29. 19:30
Takács pók varr az ablakban.
sagirdilsiz
2023. június 29. 18:40
Talán még a pártok választásokkal kapcsolatos pénzügyi elszámolásainak formája sincsen egységesítve, mert ahány párt, annyi forma. H I VATA L O S É R T E S Í T Ő , 2022. évi 27. szám
Regelő
2023. június 29. 18:17
Jó akkor menjünk bele, ha ennyire akarod? Hol derült ki és milyen formában, hogy nem bérkommentelő vagy? Mi köze a kérdéshez, hogy kinek hány kommentje van? Úgy tűnik igazuk volt az előttem szólóknak (úgy látszik ismernek téged) a válaszok alóli kibújás tekintetében. Szóval nagyon egyszerűen: 1. Mi támasztja alá, hogy a Fidesz kampányköldtségei jóval meghaladták az ellenzék költéseit? Eddig erre a válasz valahogyan nem érkezett tőled. Mellesleg a cikk, amire kommentelsz a 99 mozgalom, és nem a Fidesz költéseiről szól, jelenleg ez a hír. Erről, ha esetleg, ha szíveskednél megnyilvánulni. 2. Jelent-e valamilyen problémát, esetleg látsz-e ebben valami kivetni valót, ha az ellenzék kampányköltéseinek mintegy felét külföldi államból finanszírozzák? Ameddig erre a két igen egyszerű kérdésre nem akarsz egyértelmű, világos választ adni, az általad írtakat nem lehet többnek tekinteni az űres süketelésénél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!