A múlt hibái miatt minősítették le az országot a francia kormány szerint

2012. november 20. 07:57

A francia gazdasági miniszter szerint az „előző kormányzat gazdaságpolitikáját büntette” hétfő este a Moody's azzal, hogy megvonta Franciaország kormánykötvény-kötelezettségeinek lehetséges legjobb, „Aaa” besorolását.

2012. november 20. 07:57

A döntés a jelenlegi kormányt a bejelentett reformok minél gyorsabb végrehajtására ösztönzi – közölte Pierre Moscovici francia gazdasági miniszter. Moscovici szerint Franciaország ugyanakkor még mindig „jó osztályzattal” rendelkezik. „Ez a döntés az elődeink által itt hagyott helyzetet érinti: a versenyképesség elvesztését, a lassú növekedést, a növekvő deficitet” – mondta. Hozzátette, a kormány „nyugalommal fogadta” a bejelentést.

A miniszter kiemelte, hogy a Moody's pozitívumként említette a jelenlegi kormány által elindított reformokat: a vállalkozásoknak adókönnyítéseket lehetővé tevő úgynevezett versenyképességi paktumot és az állami kiadások lefaragását, valamint Moscovici szavai szerint „három alapvető dolgot” írt elő: az eurózóna stabilizálását, a versenyképességi paktum beindítását és a munkaerőpiac rugalmasabbá tételéről megkezdett tárgyalások sikerre vitelét.

Moscovici úgy vélte: ahhoz, hogy Franciaország elkerülje a leminősítést, „az államadósság görbéjének megfordítása kellett volna, ami pedig lehetetlen”. A fél éve kormányon lévő szocialisták 2014-től kívánják jelentősebben csökkenteni az államadósságot, amely jövőre a tervek szerint eléri a GDP 91,3 százalékát, ami rekord Franciaországban. A gazdasági minisztérium közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a francia gazdaság „sokszínű”, a francia államadósság pedig az eurózónában a „legbiztonságosabbak és a leginkább likvidek közé tartozik”.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már januárban megvonta Franciaországtól a legmagasabb, „AAA”-val jelölt szuverén besorolást, egy fokozattal „AA plusz”-ra rontva a francia osztályzatot. Franciaország a Moody's hétfőn bejelentett leminősítése nyomán így most már az intézményi kötvénybefektetők szempontjából is kikerült az „AAA/Aaa” osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben. Franciaországot a három nagy hitelminősítő közül most már csak a Fitch Ratings tartja nyilván „AAA” osztályzattal, de tavaly december óta e cégnél is negatív kilátású a francia besorolás.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!