Több tucat vezető politikust hallgathatott le az NSA

2013. október 25. 07:51

Nem volt elszigetelt jelenség Angela Merkel telefonjának lehallgatása. A The Guardian értesülései szerint az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség 35 vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le, igaz a jelentések szerint nem sok érdemi információt szereztek a lehallgatásokból.

2013. október 25. 07:51

Harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian. A vezető baloldali brit napilap online kiadásának csütörtök éjjel megjelent beszámolója szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről. A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjáról.

A The Guardian az általa csütörtök éjjel megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat „rutinszerűen” figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől. A brit lap által közölt, 2006 októberében kelt dokumentum szerint az NSA „fogyasztói” – vagyis az amerikai kormányszervek, és olyan kormányilletékesek, akik megfordulnak külföldi politikusok társaságában – segíthetnék az ügynökség hírszerzési igazgatóságát „célba vehető” telefonszámok megszerzésében.

Az idézett leirat szerint például egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyiség nem sokkal a dokumentum kelte előtt 35 vezető politikus összesen kétszáz telefonszámát adta át az NSA-nek. Jóllehet ezek többsége valószínűleg nyíltan hozzáférhető forrásokból is beszerezhető, 43 telefonszám azonban addig ismeretlen volt az NSA számára – áll a bizalmas belső leiratban. A dokumentumból kiderül az is, hogy az új telefonszámok figyelése révén az NSA még további telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket szintén „munkába vett”. A leirat azonban elismeri, hogy e számok lehallgatásából „nem sok jelentésre érdemes hírszerzési információ származott”.

A The Guardian az amerikai kormány véleményét kérte a legújabb leleplező dokumentumokról, washingtoni kormányilletékesek azonban a lap szerint nem fűztek érdemi megjegyzést az ügyhöz.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. október 25. 21:20
Mégis, mire számított bárki? Gakorlatilag bármit le bírnak hallgatni, hát meg is teszik. Majd pont a politikai vezetők fognak kimaradni....
magnamater
2013. október 25. 16:25
Biztosra vehető, az amcsik a magyarokat is lehallgatták. Szócsövük bizonyos Bartus az Amerikai Népszavából újabban már nemcsak a jobboldalt, a baloldalt is mocskolja - most jutott el a tudatukig, rossz lóra tettek, mikor Bajnait protezsálták.
kite
2013. október 25. 13:31
Engem nem zavar.
pitypang1125
2013. október 25. 11:51
Mit kell ezen csodálkozni, és hőzöngeni? Akinek van egy kis esze, az nagyon is jól tudta eddig is hogy ha mobiltelefonja van akkor még azt is pontosan tudják hogy mikor és hol tartózkodik négyzetméteres pontossággal. Senki nem kényszerített rá senkit hogy egy úgymond "nyomkövetőt" hordozzon magával. Aki csak használja a modern kor telekommunikációs eszközeit, annak tisztában kell lennie azzal is, hogy az égadta világon mindent tudnak róla. Elég csak a sok birkát megnézni a Faccebookon . Ezek után mit kell azon csodálkozni, hogy a hangforgalmazásokat is bárkik, bármikor figyelemmel kísérhetik. Ez a nagy-büdös demokrácia. A múlt rendszerben gúnyolódva mondták a nyugatiak hogy "közép- Európában még a falnak is füle van". Hát van egy rossz hírem. Most már nem csak füle hanem szeme is! Lassan már egy bokorba nem lehet félreállni brunyálni úgy hogy minimum egy kamera ne rögzítse. Igaz akinek nincsenek sötét szándékai annak nem nagy probléma, de azért elgondolkodtató a dolog. Erről szólna a nagy demokratikus szabadság?!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!