A CIA is gyűjthetett adatokat

2013. november 15. 10:16

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hasonló megfigyelési tevékenységet folytat, mint az Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). A CIA a nemzetközi pénzátutalásokról gyűjtött adatott egy terrorizmusellenes programja során.

2013. november 15. 10:16

A The New York Times és a The Wall Street Journal információi szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy terrorizmusellenes programja során kiterjedt adatgyűjtést folytat a nemzetközi pénzátutalásokról. A két lap kormányzati forrásokra hivatkozva írta ezt, akik azt állítják, hogy pénzküldő cégektől szerez be adatokat a tranzakciókról a CIA.

Az adatgyűjtésre ugyanaz a 2001-es törvény (Patriotic Act) ad felhatalmazást, amely az NSA számára a kémkedés lehetőségét is biztosította, és az NSA adatgyűjtéséhez hasonlóan a CIA programját is egy titkos bíróság (FISC) ellenőrzi. A belföldi és a bankon belüli tranzakciókról nem gyűjtenek adatokat a két lapnak nyilatkozó hivatalnokok szerint.

A Wall Street Journal szerint a programot a 2001. szeptember 11-i terrortámadások miatt hozták létre. A támadást megelőzően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai a hatóságok számára észrevétlenül helyeztek át 300 ezer dollárt amerikai bankszámlákra. Az állítólag 2006 óta futó programnak a célja az ismerői szerint, hogy nyomon tudják követni a terroristák nemzetközi pénzmozgásait. Ez az adatgyűjtési gyakorlat hasznos eszköznek bizonyult a terrorizmus elleni harcban.

Az elmúlt hónapok során számos utalás történt arra, hogy az NSA nem az egyetlen amerikai ügynökség, amely jelentős mértékű személyes információt gyűjt és kezel, de meglepő módon a CIA eddig elkerülte a közfigyelmet. Amerikai törvényhozók több alkalommal is azt követelték a hírszerzés vezetőitől, hogy tájékoztassák őket minden kiterjedt adatgyűjtési programról, de CIA neve egyszer sem merült fel az ügyben - írta a két lap.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. november 15. 17:51
az évszázad meglepetése: a titkosszolgálat adatokat gyűjt, ahogy tud
kjkj945
2013. november 15. 11:08
..hetett hatott!!!!! Gyűjtött!!!!! Erről szól jussssa!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!