Komoly korlátozások a külföldi munkavállalóknak a briteknél

2013. december 15. 17:49

A The Sunday Times információ szerint évente legfeljebb 75 ezer külföldi EU-állampolgár települhetne le Nagy-Britanniában. Mindezek mellett a külföldi betelepülők számára szabályoznák a betölthető álláspozíciókat, és a szociális juttatások nagyságát is szigorítanának.

2013. december 15. 17:49

Korábban már kiderült, hogy David Cameron brit miniszterelnök, és kormánya szigorítást tervez a külföldiek munkavállalását illetően.  A The Sunday Times által megszerzett bizalmas belügyminisztériumi jelentés szerint Nagy-Britanniában évente legfeljebb 75 ezer uniós polgár telepedhet le. A tervezet nem csak a szegény EU-tagállamok munkavállalóit, hanem a magasan képzett, nyugat-európai EU-társállamokból érkezőket is érintené. A dokumentum szerint Németországból, Hollandiából, Ausztriából is csak akkor telepedhetnének le Nagy-Britanniában, ha már van állásajánlatuk, az alacsonyabb képesítésűek pedig csak olyan állásokat tölthetnének be, amelyek a hiányszakmák országban.

A látott belügyminisztériumi tervezet általánosan korlátozná a munkaerő-beáramlást az új, szegényebb EU–tagállamokból is addig, amíg azok hazai összterméke (GDP) el nem éri a brit GDP-érték 75 százalékát. Ez mellett a külföldi EU–tagállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első öt évében nem igényelhetnének adókedvezményeket és egyéb kedvezményes juttatásokat.  Mindezek mellett a kormány egyes állástípusokat "nemzeti preferencia" alapján brit állampolgároknak tartana fenn, emellett.

A tanulmánya szerint a korlátozatlan beáramlás politikáját szervezett bűnözői hálózatok kábítószer- és embercsempészetre használják ki, és a nyitott uniós határok alapelve a brit utcákon megjelenő koldusok, hajléktalanok számának „drámai” emelkedéséhez is vezetett. Emellett e politika ösztönzi a „kedvezmény-turizmust” is, megterheli a brit közszolgáltatási rendszert és „társadalmi feszültségeket szít” a helyi közösségekben. Jelenleg nagyjából 1-1,5 millió keletei EU-polgár települt le tartósan Nagy-Britanniában, ebből 121 ezer külföldi EU-állampolgár igényel szociális juttatást. Vasárnap a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium a minap azt jelentette be, hogy hogy bizonyos jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat igénybevételéhez, igazolni kell a megfelelő angol nyelvtudást meglétét.

Az országban – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével – egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik a bevándorlás szabályozása, és a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció sorra jelenti be a szigorítási terveket.

David Cameron miniszterelnök nemrég a Financial Timesnak írt cikkében vázolta részletesen a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítására tervezett kormányzati lépéseket. Ezek között szerepel, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek álláskeresőknek járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha ilyen támogatásra az első három hónap után is szükségük van, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e támogatásokban. A kolduláson ért uniós állampolgárokat egy évre kitiltanák Nagy-Britanniából.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mimes
2013. december 16. 07:46
Mit kell ezen annyit feszülni? Megijedtek a bolgár/román útlevéllel rendelkező megélhetésiektől. Pont. Tudom, sajtónak muszáj mindig ránk, magyarokra kidomborítani a dolgot, de a valóság az, hogy nem ránk mutogatnak ujjal. Egyébként ez tökéletesen megmutatja, hogy mi a baj az Eu-val, külön álló államok és az USA közti állapotban lebeg az egész. Vagy közös állammá vállunk (de akkor igazán, közös adórendszer, hadsereg, hivatalos nyelv, etc), vagy felejtős az egész.
imres
2013. december 15. 21:01
Most tekintsünk el a kommentelő elvtársak idiotizmusától és foglalkozzunk komolyan a témával. Nagy Britannia aggályait komolyan kell venni. Nekik több évszázados, komoly tapasztalatuk van bevándorlási kérdések megoldásában. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az EU tagállamok gazdasági, pénzügyi aránytalanságai szétfeszítik a brüsszeli bürokraták vágyálmait. Bár nem jó hír az idióta balos kommentelőknek, de az látszik, hogy az Orbán által elindított, az EU egységét és liberális gondolkodását, a brüsszeli bürokraták hatalmát megkérdőjelező tábor bővül. Az EP választások előtt komoly csapás lehet az elvtársaknak.
Necoure Yamakee
2013. december 15. 20:39
Na balliberalis emberjogi harcosok, eljott az idotok! A valasztasi hatosaghoz fordultatok, hogy a trafikokban ne 10, hanem csak 3 szazalek legyen a haszonkulcs, mikozben az angol tulajdonu tesco 50-80℅- kal uzemel. Az nem zavart benneteket, csaka magyar tulajdonu uzletek, holott ezerszer nagyobb a forgalma. Most kialhattok az elnyomott, kirekesztett, kivandorlast tervezo szegeny romak mellett, merjetek visszavagni, adjatok be hasonlo nepszavazasi kezdemenyezest mint a britek! Eljen meg a tesco is 3%- bol.
szürkemókus
2013. december 15. 20:02
Ezt a cikket valami gép fordította? Ilyen zagyva, hibás szöveget még nem láttam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!