Tovább az orwelli úton

2014. január 06. 08:30

A hétvége eseményei ráadásul azt vetítik előre, hogy az Egyesült Államok – elsősorban európai – szövetségeseinek morgolódása ellenére nemhogy megszűnnének a megfigyelések, vagy esetleg mérséklődne az ütemük, épp ellenkezőleg.

2014. január 06. 08:30
Balogh Roland

„Kétségeink pedig ne legyenek, mindaz, amit a jelenleg ideiglenes menedékjoggal Moszkvában élő, egyesek számára hős, mások szerint szimpla hazaáruló 30 éves fiatalember megmutatott, csak a jéghegy csúcsa. Az amerikai hírszerzés, kormányzat által folytatott, például Angela Merkel német kancellárt, számtalan európai és egyéb politikust vagy akár az átlagembert érintő kémkedés, magánügyekbe való bekukucskálás – ami nem csak az amerikaiak sajátja – egyre nagyobb arányú lesz. Noha túlzás lenne azt állítani, rettegés az életünk a dokumentálások miatt, azzal igenis számolnunk kell, hogy minden egyes apró megnyilvánulásunk akár egy szempillantás alatt a hírszerzés górcsöve alá kerülhet.

A hétvége eseményei ráadásul azt vetítik előre, hogy az Egyesült Államok – elsősorban európai – szövetségeseinek morgolódása ellenére nemhogy megszűnnének a megfigyelések, vagy esetleg mérséklődne az ütemük, épp ellenkezőleg, minden az eddigi, »megszokott« mederben folyik. Miközben ugyanis a republikánus Rand Paul szenátor pert akar indítani a sokak által ijesztőnek tartott gyakorlat ellen, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig az amerikai politikusok esetleges megfigyeléséről „érdeklődött” Keith Alexander távozó NSA-igazgatónál, addig a külföldi megfigyelési tevékenységeket ellenőrző bíróság épp most hosszabbította meg az engedélyt, hogy az amerikai nemzetbiztonság naponta metaadatokat (a hívó és hívott fél telefonszáma, a beszélgetők készülékének sorozatszáma, a hívás ideje és hossza, illetve a felek hívás alatti földrajzi helyzete) gyűjtsön telefontársaságoktól. Ezzel kapcsolatban az sem túl megnyugtató, hogy mindössze három hónapos hosszabbításról van szó, hiszen a témában jártas tisztségviselők leszögezték: az engedély megkérése formalitás, és a program 2006-os indulása óta csak azért folyamodnak érte, mert kötelező kikérni.”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettes
2014. január 06. 11:04
A Magyar Nemzet orwellezik? Azért az ízléstelenségnek is van határa. :)
Agricola
2014. január 06. 10:37
Legálisnak mondták ki az NSA lehallgatásait 2013. december 27., péntek, 17:54 Szerző: hvg.hu "New York-i bíró védte meg az NSA megfigyeléseit. Nem követett el törvénytelenséget az az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA), amikor telefonbeszélgetéseket hallgatott le, állapította meg egy manhattani bíró. Az ítélet szerint semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy az azóta Moszkvában élő Edward Snowden által leleplezett lehallgatások mást szolgáltak volna, mint a terrorizmus elleni harcot." Széplelkű emberjogászok szeretik nagyon szélesre tárni az "emberi jogokat", de nekik nem kell tekintettel lenni arra, hogy terrorizmus is létezik a világon és nem kell nekik elgondolkodni azon, hogy talán a terroristákkal szemben (akik gátlástalanul semmibe veszik ártatlan potenciális áldozataik emberi jogait), meg kellene védeni a potenciális áldozatokat! Mit nekik a potenciális áldozatok! Emiatt fájjon mások feje! Fájjon azok feje, akiknek az emberjogászok téveszméi által gúzsba kötve kellene mégis megvédeni a társadalmat a terroristák tombolásától!
kjkj945
2014. január 06. 09:59
A III-as ügyosztály aktái még mindig titkosak!! D209 ismerős, de a többi!!!
bigyomail
2014. január 06. 09:41
Csendben kérdezem, hogy nekünk is be kell fejezni a kémkedést és a többi országnak is, vagy elég, ha az USA egyedül fejezi be a kémkedést?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!