Baloldali EP-képviselők tiltakoznak a szabad mozgás korlátozása ellen

2014. január 23. 13:32

Nyílt levélben tiltakozik 38 szocialista, liberális és radikális baloldali EP-képviselő az uniós munkavállalás körüli brit és bajor „politikai hisztériakeltés” ellen.

2014. január 23. 13:32

A nyílt levél aláírói leszögezik, hogy az Európai Unió egyik alappillére a személyek szabad áramlása, amely nem lehet egyezkedés tárgya. Ráadásul minden adat azt mutatja, hogy Nagy-Britannia és Németország számára is előnyös az uniós munkavállalók jelenléte, hiszen jóval többet fizetnek be a szociális ellátórendszerekbe, mint amennyit abból kivesznek – áll Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselőnek a nyílt levélről hírt adó közleményében.

David Cameron az aláírók szerint nemcsak erről feledkezett meg, hanem azon brit munkáltatókról is, akik csak azért alkalmaznak bevándorlókat feketén, sokszor méltatlan munkakörülmények között, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert. Hozzáteszik: az uniós munkakeresőkkel kapcsolatos hangulatkeltés rendkívül veszélyes és káros, feszültséget kelt a régi és az új tagállamok között.

Tabajdi kiemelte, hogy a 2004-ben és a 2007-ben csatalakozott 12 tagállam képviselői közösen tiltakoznak David Cameron és Hoorst Seehofer kijelentései ellen, amelyek ellentétesek az uniós alapértékekkel. A nyílt levél szerzői aggasztónak tartják, hogy az európai választásokat megelőzően pusztán belpolitikai okokból David Cameron a közép-európai munkavállalókat (köztük 300 ezer magyar munkavállalót) teszi felelőssé Nagy-Britannia problémáiért. Hangsúlyozzák: az elöregedő nyugat-európai társadalmaknak szükségük van a külföldi munkavállalókra a gazdasági növekedés fenntartásához.

A nyílt levélben az EP-képviselők nem tagadják: számos esetben történtek visszaélések a brit és német szociális ellátórendszer kihasználásában, amit az uniós jog keretei között vissza kell szorítani. Ugyanakkor leszögezik, hogy a négy uniós szabadságjog, az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlásának szabadsága elválaszthatatlan egymástól.

A brit miniszterelnök nem válogathat kénye-kedve szerint az éppen neki tetsző alapelvekből. Nagy-Britannia és Németország eddig az uniós közös piacnak, valamint a közép-európai országok uniós integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Reméljük, hogy ez a jövőben sem változik” – zárul a levél, melyet az európai szocialista politikusok mellett liberális és radikális baloldali képviselők írtak alá.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2014. január 23. 17:26
Van igazuk. Viszont rontja a helyzetet, hogy Tabajdi vajon tiltakozott-e Sólyom László köztársasági elnök kitiltása miatt?
packó_
2014. január 23. 17:26
Van igazuk. Viszont rontja a helyzetet, hogy Tabajdi vajon tiltakozott-e Sólyom László köztársasági elnök kitiltása miatt?
deerg
2014. január 23. 15:13
Hogy hogy lehet a sajat nepeteken ellen agalni bosszualapon? Kattintson neokon debilekre a mandin.
Antigoné
2014. január 23. 14:51
Tabajdi csak igyekezzen, jövőre már úgysem lesz Brüsszelben, addig még hadd beszéljenek róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!