Moody's: A devizahiteleles törvény negatív a bankrendszernek

2014. július 10. 20:30

Negatív hatása a magyar bankrendszerre a devizahitelekről szóló új törvény a londoni Moody's szerint. A törvény szerintük kétszer akkora terhet hárítana a pénzintézetekre.

2014. július 10. 20:30

A devizaalapú hitelekről elfogadott új törvény negatív a magyar bankrendszer hitelkockázati profiljának megítélése szempontjából – közölte csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja azért tartja negatívnak a törvényt, mivel becslései szerint a jogszabályból eredő intézkedések több mint kétszer nagyobb veszteséget rónak a magyar bankrendszerre a cég által eddig vártnál.

A Moody's közölte: saját becslései alapján a magyarországi bankokra akár 2,6 milliárd euró kompenzációs teher is hárulhat, ha a pénzintézetek a bíróságokon nem tudják igazolni, hogy hitelszerződéseik kellően átlátható módon ismertették az egyoldalú kamatmódosítások feltételeit. A hitelminősítő számításai szerint egy ilyen összegű visszatérítés a rendszerszintű teljes sajáttőke-állomány 28,3 százalékának felelne meg, és a bankrendszer tőkemegfelelési rátáját 12,5 százalékra csökkentené a 2013 végén mért 17,4 százalékról.

A Moody's várakozása szerint az általa minősítésekkel ellátott magyar bankok közül – a lakossági kinnlevőség-állománynak az egyes bankok teljes hitelportfolióján belüli aránya alapján - az FHB, az Erste Bank Hungary, a K&H Bank és – jórészt az OTP Jelzálogbank kinnlevőségei miatt – az OTP Bank számíthat a legnagyobb összegű kártérítési kötelezettségre. A cég közölte: becslései azt jelzik, hogy az új törvényből eredő potenciális veszteségek jelentősen meghaladhatják azt az 1 milliárd eurós veszteséget, amellyel a magyar bankrendszer a devizaalapú ingatlanhitelek 2011-ben lehetővé tett kedvezményes árfolyamú előtörlesztése miatt szembesült.

A Moody's elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar bankszektor jelenlegi tőkehelyzete is erősebb az akkorinál, 2011-ben ugyanis a rendszerszintű tőkemegfelelési ráta 12,7 százalék volt. Így a hitelminősítő által a mostani intézkedésektől várt potenciális veszteségek jórészt csak az akkori szintig csökkentenék ezt a tőkemutatót.

A Moody's szerint a háztartások devizahitel-terheinek enyhítésére az elmúlt négy évben hozott kormányzati intézkedések nem fékezték meg a bankok lakossági hitelportfolióinak romlási folyamatát. A nem teljesítő lakossági kinnlevőség-állomány a cég adatai alapján az idei első negyedév végén csaknem 24 százalék volt a devizaalapú hitelek esetében és 12 százalék a forinthitel-portfoliókban. Mindazonáltal az adósok törlesztési képessége és fegyelme fokozatosan helyreállhat a mostani intézkedések nyomán, ha az adósságszolgálati teher jelentősen csökken és ha a bankrendszer iránti bizalom javul – áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
világbéka
2014. július 11. 14:22
A júliusi törlesztőn kiszámlázott 260 forintos chf senkire sincs negatív hatással, kedves Moody's.
tango47
2014. július 11. 13:41
"Negatív hatása a magyar bankrendszerre a devizahitelekről szóló új törvény a londoni Moody's szerint. " Szerintem pedig negatív hatása volt a magyar hitelfelvevőkre a devizaalapú hitel-konstrukció. 1:1
c.i.garetta
2014. július 11. 11:20
Azért remélem,előkerülnek ennek az egész devizahitelezési akciónak a személyi felelősei is!Gyurcsány,a kedvenc pü. minisztere Veresjani,aki ugyebár le se szarta,hogy a svájci jegybank már 2006-ban szólt neki,hogy nem lesz ez így jó...no meg a pszáf és MNB akkori vezetői,akik egy árva kukkot nem szóltak,hogy na gyerekek,ne már,mert ebből baj lesz!Egy szaros illemszabály kódexet sikerült tessék-lássék tető alá hozniuk,ami persze senkire és semmire nem volt kötelező érvényű...Érdekes ám (és ez nem a reklám helye akar lenni),de a Citibank már a legelején kijelentette,hogy ebbe az inkorrekt szerencsejátékba nem száll be!A világ talán legnagyobb bankja...sose voltak devizahitelei,ha jól tudom.A többi bank vajon nem tudta kiszámolni és előrelátni azt,amit a Citi nagyon jól tudott?Na ne!Csak nekik semmit nem jelent a tisztesség és a jó erkölcs...Ismét hangsúlyozom,ez nem Citibank reklám,de a tény az tény!
ciseaux
2014. július 11. 10:35
...most mindenki azon is elgondolkodhatna, hogyha a svájci frankot nem manipulálja senki, a devizahitelezés mondjuk a 2002-es 166,10 Ft / 1 Chf-en zajlik, a bankok akkor is óriásit kerestek volna, ráadásul ők a svájci frankot 1 %-os kamaton vették...így a 255 Ft / 1 Chf-en obszcén extra profittal dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!