Van Rompuy: Bizonytalan légkört teremtenek a függetlenségi törekvések

2014. szeptember 22. 12:42

Ha egy sor európai régió állna elő függetlenségi törekvéssel, az olyan bizonytalan légkört teremtene, „amiről szívesen lemondanánk” – mondta a skót népszavazás kapcsán egy belga rádióban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács leköszönő elnöke.

2014. szeptember 22. 12:42

Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó uniós testület, az Európai Tanács távozóban levő elnöke egy belga rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: ha egy sor európai régió állna elő függetlenségi törekvéssel, az olyan bizonytalan légkört teremtene, „amiről szívesen lemondanánk”.

Van Rompuy úgy vélekedett: ha az előző héten a skótok a függetlenségre szavaztak volna, az hosszú időre bizonytalanságot idézett volna elő Európában. Ezért ő maga – tette hozzá - más európaiakkal együtt örül a referendum kimenetelének, az Egyesült Királyság jelenlegi formájában való fennmaradásának. Az aktív közéleti tevékenységtől való visszavonulásra készülő flamand kereszténydemokrata politikus szerint mindazonáltal nem kell eltúlozni a regionális függetlenedési törekvések támasztotta probléma nagyságát, hiszen – mondta – csupán néhány térségről van szó.

A politikus hangsúlyozta, hogy az uniót alkotó tagországokról esetlegesen leváló régiók nem reménykedhetnek automatikus EU-tagságban, hiszen a csatlakozáshoz valamennyi tagállamnak – ezek száma jelenleg 28 – a beleegyezése szükséges. Spanyolországnak – mondta az Európai Tanács elnöke – Katalóniával együtt saját magának kell kialakítania az autonómia kereteit. Az unió – hangsúlyozta – a tagállamok egységéből indul ki, és magukra a tagállamokra bízza, hogy miként szervezik meg saját magukat.

Van Rompuy november végén adja át helyét az Európai Tanács élén utódjának, a lengyel Donald Tusknak.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2014. szeptember 22. 17:59
Ezek a nagy európai demokrata vezetők semmitől sem félnek annyira, mint egy népszavazástól.
csuka
2014. szeptember 22. 16:16
"Van Rompuy: Bizonytalan légkört teremtenek a függetlenségi törekvések" --- Így van. Sokkal jobb a liberál-cion-diktatúra. Az legalább kiszámítható. Nálunk is kiválóan működik...
röviden
2014. szeptember 22. 13:51
A belgaságot bizonnyal elbizonytalanítja. Csak az ostobák gondolják, hogy a mindenkori status quo mindenáron való fenntartása panácea a beteg Európának.
TÖRD ÖSSZE A TV-D!
2014. szeptember 22. 13:36
szóval az autochtón kisebbségek elnyomása "ajrópa érték" ANYÁDAT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!