Nyilvántartásba vették a Magyarország elleni EU-s aláírásgyűjtést

2015. november 30. 15:51

Nyilvántartásba vette hétfőn az Európai Bizottság az Európai Humanista Föderáció európai polgári kezdeményezését, amely arra irányul, hogy büntessék meg Magyarországot többek között a migrációs válság kezelése miatt. Ez még csak annyit jelent, hogy elindulhat az aláírásgyűjtés az ügyben: egy év alatt kell egymillió aláírást összegyűjteni hét tagállamból, de még ez sem fogja kötni a Bizottságot.

2015. november 30. 15:51

Elindulhat az aláírásgyűjtés a Magyarország megbüntetésére irányuló európai polgári kezdeményezés ügyében, az Európai Bizottság ugyanis hétfőn nyilvántartásba vette az Európai Humanista Föderáció „Ébredj Európa!” elnevezésű kezdeményezését.

A szervezet azt akarja elérni, hogy alkalmazzák Magyarországgal szemben az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét. Ez a cikk az Unió alapértékeinek (köztük a jogállamiságnak) a sérelme esetén egy háromlépcsős eljárás végén végső soron lehetővé teszi, hogy egy tagállam bizonyos jogosultságait felfüggesszék. Például lehetséges a szavazati jog időleges megvonása a Tanácsban, azonban az eljárás semmilyen körülmények között nem irányul az EU-tagság felfüggesztésére vagy megvonására.

Az Európai Humanista Föderáció szerint a magyar hatóságok elfogadhatatlan módon kezelik a migránskrízist, és a szervezet kifogásolja Orbán 2012 óta tartó „autoriter intézkedéseit” is.

Az, hogy a kezdeményezést a Bizottság nyilvántartásba vette, csak azt jelenti, hogy megkezdődhet az aláírásgyűjtés. A kezdeményezőknek egymillió aláírást kell összegyűjteniük hét tagállamból egy éven belül. Ha ez sikerül is, utána sem köti az eredmény a Bizottságot, a Bizottság mérlegelésén múlik, hogy eleget tesz-e a kezdeményezők kérésének és megindítja-e a 7. cikk szerinti eljárást.

Az EUrologus pénteken azt írta, hogy a Bizottság Navracsics Tibor magyar biztos távollétében hozott döntést a kezdeményezés befogadásáról, és ezt az eljárást állítólag Navracsics levélben kifogásolta is.

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. december 01. 08:28
...leszarni. Semmi jelentősége azon kívül, hogy a liberálisoknak asszisztálhatnak egy újabb csúfos bukáshoz.
Dénia
2015. december 01. 08:23
Szerintem egyébként azért is akadt be annyira a kerítés téma ezeknek, mert nem így volt tervezve. Mostanra, mire ez megtörténik, már hónapok óta arról kellett volna zengeni a világsajtónak, hogy Magyarországon milyen iszonyatos pokol vár minden vándorra. Mert így elég faramuci ez a beadvány, hogy nem is nálunk történnek a dolgok, és azóta más országokban már rengeteg olyan dolog történt, ami nálunk még közel sem. Az is fura volt, mikor Szlovénia magasságában arról beszéltek a migránsok, hogy halottakat is láttak az út szélén. De hogy hol, hogyan, mikor, miről van szó, az senkit nem érdekelt a továbbiakban. Valószínűleg megmondták neki, hogy az osztrák határ átlépése előtt ilyeneket kell nyilatkozni, ha találkozik a médiával. Csak nem volt bekalkulálva, hogy az már nem Magyarországon lesz.
memocrat
2015. december 01. 01:18
És akkor mi van?
kurbitalis
2015. november 30. 21:49
"Soros György magyar származású" Magyarországi származású. Legyünk pontosak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!